Зашеметяващ дом на испански остров e вкопан в земята

Повечето от нас знаят поне една старовремска къща с изба или маза, където лете е прохладно, а зиме е топло. Вкопана в земята, избата поддържа почти еднаква температура целогодишно, подобно на пещерите. Точно това свойство е използвано и за изграждането на един нов дом в Испания – с тази подробност, че подземното пространство е предназначено за живеене, а не просто за склад. Това е къщата Bosc d’en Pep Ferrer: семеен дом, който е частично вкопан под земята в скалистия терен, за да използва пейзажа като естествена изолация, за да намали потреблението на енергия.

Местните архитекти използват естествената красота на балеарските острови в Испания като вдъхновение за дизайна на домовете си от години. В допълнение към ефектната природа, средиземноморският климат на острова позволява на проектантите да използват различни пасивни функции, за да създават енергийно ефективни сгради, които се съчетават добре с естествения пейзаж.

Разположена в плажния град Миджорн, къщата Bosc d’en Pep Ferrer е построена върху скалист терен с изглед към обширните крайбрежни гледки. Въпреки че теренът обикновено би се считал за предизвикателство за всякакъв вид строителство, екипът на акритектурното студио Maria Castello Architects е използвал скалистата топография в своя полза, „заравяйки“ част от дома дълбоко под земята.

Подземният етаж е създаден чрез изкопаване на удължена кухина, напомняща каменна кариера. Формата на тунелираното пространство е хоризонтална, което е стратегическо за осигуряване на основа за създаване на няколко напречни пътеки и висящи вътрешни дворове на горните етажи. Излизайки от подземното ниво, домът се разпростира в няколко вътрешни и външни пространства, облицовани с естествена скала.

Горните нива на къщата, които седят перпендикулярно на подземната му основа, се състоят от три леки кубични модула. Техните големи стъклени фасади придават на дома неоспоримо съвременно усещане, но след като човек влезе в пространството, изпълнено със светлина, редица природни елементи говорят за невероятната обстановка на дома.

В цялото жилищно пространство с отворен план има стени от изваяни скали, местни варовици, дървени елементи от бор и ела, панели от рециклиран памук и още естествени материали. Дори едрият чакъл от изкопите е използван, за да служи отново: той е наличен във външните пространства около дома.

Pec Ferrer Bosc d’en е оборудвана и със система за събиране на дъждовна вода, която пренасочва, събира и филтрира дъждовната вода за повторна употреба.

Изображения Maria Castello Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*