Графенова джаджа събира Wi-Fi сигнали за безжично зареждане

В сегашния си вид технологията за безжично зареждане не е е много по-полезна от включването на телефона в зарядното – в края на краищата устройството пак трябва да е на точно определено място, трудно може да се използва спокойно по време на зареждане, а и малко отместване може да провали „нахранването“ на батерията. Но във въздуха около нас се носи много енергия под формата на радиация от най-различен вид. Сега изследователи от MIT са проектирали система, която може да улови тази пропиляна енергия и да я впрегне в полезна работа – за зареждане на устройствата ни.

Терахерцовата радиация се състои от високочестотни вълни, които се намират между инфрачервените излъчвания и микровълните. Те се произвеждат от много електронни устройства, включително всичко, което изпраща Wi-Fi сигнали.

Въпреки че това може да изглежда като неизползвана златна мина за добив на енергия, за учените засега остава трудно да я впрегнат в работа. Новият метод на екипа на MIT изглежда като интригуваща възможност – макар че на настоящия етап това е просто план.

„Ние сме заобиколени от електромагнитни вълни в терахерцовия диапазон“, казва Хироки Изобе, водещ автор на изследването. „Ако можем да превърнем тази енергия в енергиен източник, който да използваме за ежедневния си живот, това ще помогне за справяне с енергийните предизвикателства, пред които сме изправени в момента.“

Устройството на екипа е известно като терахерцов токоизправител и е съставено от малък квадрат от графен със слой от бор-нитрид отдолу. От двете страни има антена. Тази антена събира терахерцовото излъчване от околния въздух, усилвайки сигнала, след което го предава към графена. Това от своя страна кара електроните в графена да текат в една и съща посока, създавайки постоянен ток (DC).

Екипът казва, че графенът трябва да бъде възможно най-чист, за да няма „разсейващи се“ електрони. Слоят от бор-нитрид спомага за това.

Въпреки че е вероятно това устройство да генерира малко количество електроенергия, то би могло да е достатъчно за захранване на дребна електроника – поне в началото. Екипът предполага, че първите случаи на употреба може да са за захранване на имплантирани устройства като пейсмейкъри, които в момента изискват операция за подмяна на батериите.

Но разбира се, крайната цел на този вид технологии би била пасивно да допълваме батериите на своите телефони и лаптопи, докато ги използваме. Изследователите от години експериментират с намирането на начини за събиране на електроенергия от околните сигнали като радиовълни. Засега обаче повечето разработки са белязани от едни и същи проблеми – малък капацитет, продължително време на зареждане или нужда от специално изградени помещения.

Новината за новата разработка бе публикувана в списание Science Advances.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*