Топ-марки превръщат океански боклуци в модни обувки

Епидемията от коронавирус върна с няколко години назад прогреса на целия свят по отношение ограничаването на найлоните.Хубавата новина обаче е, че някои от най-големите марки сред производителите на облекла и обувки са се заели да произвеждат все повече продукти от рециклирани пластмаси, събрани от океана.
Вече известна с атрактивните си обувки за лодки, американската компания за обувки Sperry разработи серията Bionic – нов тип екологична обувка за лодка, която е изработена от текстил, създаден от океанска пластмаса. Марката е на пазара от 1935 г. Днес, под мотото „Изглеждай добре. Направи добро“, компанията е изработила новите модели в сътрудничество с екипите от Water Keeper Alliance и Bionic Yarn.


След като пластмасовите отпадъци се съберат от морската и крайбрежната среда, те се се изпращат да бъдат превърнати в екологично чисти влакна или платове. Всяка обувка има същата здрава структура като обикновените колекции на Sperry, но обувките за лодки Bionic могат да се похвалят, че всеки всеки чифт обувки е направен от еквивалента на пет рециклирани пластмасови бутилки.
През това време Adidas обяви обувките Terrex Free Hiker Parley – конструирани чрез технологията Boost на компанията и събраните пластмасови отпадъци на инициаативата Parley for the Oceans. Обувките следват формата на крака на носещия ги, като същевременно осигуряват елегантен вид, който пасва на почти всеки стил.


Това е първата обувка от цяла колекция – “Adidas Free Hiker”, която включва влакна от рециклирана пластмаса, събрана от крайбрежните райони. Технологията Boost пък предлага “възглавничка” за връщане на енергията, дори по скалисти повърхности, а средно нарязаният профил с гумена подметка осигурява адаптивно сцепление на всеки тип терен.
Изработени от дишащ материал, тези спорти обувки са също толкова удобни за походи на дълги разстояния, колкото и за нормално ежедневно носене. Adidas не уточнява от колко рециклирани бутилки е направена всяка обувка, но посочва, че отпадъците са събрани от крайбрежните райони на различни облсти като Малдивите, чрез старателно почистване на плажовете.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*