Лозя и фотоволтаика: неочаквано добра комбинация

Лозовите масиви могат да се съчетаят добре с фотоволтаични инсталации, установи френската фирма Sun’Agri, специализирана в приложението на соларни системи в селското стопанство. Компанията разкри резултатите от тестовете, проведени със слънчева централа, интегрирана в лозе. По време на най-знойните дни, според компанията, лозите, частично засенчени от слънчеви панели, продължават да растат добре и се нуждаят от по-малко вода за поливане.

“Лозяте са сред най-засегнати от изменението на климата, така че е от съществено значение те да са в основата на нашите експерименти”, заяви говорител на дружеството пред специализираното издание PV magazine. Редакцията отвърна на това с „Наздраве“.

Sun’Agri е инсталирала агрофотоволтаична система в лозята на Вуклуза в Югоизточна Франция в партньорство с местната селскостопанска камара като част от програмата Sun’Agri 3, подкрепена от Френската агенция за управление на околната среда и енергията Ademe.

“От 1000 кв.м. лозя, засадени с черно грозде [сорт за червено вино], 600 квадратни метра бяха обхванати от динамична агрофотоволтаична система”, заяви говорителят на Sun’Agri. Използвани са 280 панела. Те имат мощност от 84 кВт. Поставени са на височина 4,2 м и могат да бъдат движени в реално време с помощта на алгоритъм на база изкуствен интелект, който френската фирма за агрофотоволтаични разработки разработва вече повече от десетилетие.

За алгоритъма фирмата казва, че може да определя оптималния наклон на панелите според изискванията за слънце и вода в лозарството, растежа на културите, качеството на почвата и метеорологичните условия. “Изкуственият интелект е програмиран така, за да благоприятства растежа на растенията”, заявиха от Sun’Agri. “В случай на екстремни климатични опасности – суша, топлинна вълна, слана, силен дъжд и т.н. – изкуственият разум контролира панелите с цел защита на посевите”.

Първоначалните резултати от наблюдението на инсталацията показват, че PV структурата е направила възможно лозите, защитени от панели, да избегнат застоя в растежа, дължащ се на топлинни вълни, според Sun’Agri. Потреблението на вода в жегите е намалено с 12-34% за лозите, защитени с PV – благодарение на намаляването на изпаряването от почвата. Твърди се също, че ароматният профил на гроздето е подобрен в агрофотоволтаичната среда с 13% повече антоцианини – червени пигменти – и 9-14% повече киселинност.

Програмата Sun’Agri 3 трябва да премине от демонстрационен етап към комерсиална фаза през 2022 г. и също така включва агрофотоволтаични проекти, свързани с лесовъдството, оранжерийното градинарство и обработваемите култури в общо 15 инсталации.

Снимка: Antoine BOLCATO (RPC)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*