Соларна настилка за дома? Вече се инсталира в Будапеща

Соларните керемиди са хубаво нещо, но защо да са само по покривите?Platio, технологична компания със седалище в Будапеща, току-що инсталира първата слънчева настилка на жилищна алея.

„Покривите не са единствените повърхности, които могат да се използват за производство на слънчева енергия“, каза съоснователят и инженер на Platio Имре Шишак. „Павираните площи поглъщат слънчевата радиация през целия ден. Защо да не я използваме? Соларната настилка на Platio може да използва този източник на чиста енергия”.

Системата се състои от взаимосвързани блокове, наречени “слънчеви павета”” Platio. Всеки от тях е направен от 400 рециклирани пластмасови бутилки от PET материал. Според фирмата, крайният продукт е по-траен от бетон. Настилката може да бъде монтирана в размери от 10 до 30 квадратни метра. Подходяща е за алеи, тераси, балкони и вътрешни дворове.

Енергията, генерирана от соларните павета на Platio, се подава към електрическата мрежа на домакинството. Соларна настилка от 20 квадратни метра може да покрие годишната енергийна консумация на средно домакинство, според видеото.

Разработчиците са се постатали да създадат “естетически приятни” павета, които биха изглеждали добре на алеята и биха повишили енергийната ефективност на дома. Соларните павета се предлагат в черно, червено, синьо и зелено. Заякчено стъкло защитава слънчевите клетки от външните въздействия. Те са и противоплъзгащи се, така че хората могат спокойно да ходят по тях. Освен всичко паветата са проектирани така, че да могат да понесат тежестта на автомобил, който от време на време се движи отгоре им.

Собствениците на електрически автомобили могат да използват слънчевата настилка за зареждане на колите си. Освен това могат да захранват друга инфраструктура – например осветителните лампи на близката улица през нощта, соларни пейки на площади в близост и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*