Слънчев дом от Севера е стилен и топъл чрез пасивен дизайн

Мейн е най-серверният от всички американски щати и е известен със скалистото си крайбрежие, ппланинския си релеф и студената си зима. След като прекарали няколко години в жилищен дом, където тя и семейството й живеели постоянно навлечени с множество дрехи, Джесика Кервин Дженкинс и съпругът й решили да построят свой собствен, енергийно ефективен дом. Резултатът е невероятна структура, стилна и красива, която която използва слънчева енергия и множество пасивни функции, за да запази интериора си топъл и уютен през цялата година.

След като се заели да построят нов дом, двамата проучили концепцията за пасивната къща, която да им позволи да живеят комфортно, без да е нужно да са постоянно олечени с 10 ката дрехи в продължение на 6 месеца от годината. С помощта на местен архитект двойката се заела да изгради херметичната структура, използваща слънчева енергия и пасивни стратегии за създаване на енергийно ефективно пространсво с минимален въглероден отпечатък.

Красивият дом е втъкнат насред някогашно боровинково поле, само на минути от уединен залив. Невероятно идиличната гледка е задала тона на въшния дизайн. Двамата съпрузи били заинтригувани от традиционната японска техника шу-суги-бан. Затова те облекли дома в облицовка от дъсчици, обработени с нещо типично за местната морска общност – смола от катран. Обикновено използван за направата на устойчиви на атмосферни влияния корабни мачти, материалът е издръжлив, не изисква поддръжка и е силно изолационен. Освен това черният екстериор позволява на дома както да се откроява, така и да се съчетава с естествената околна среда. „Винаги сме искали да направим черна къща, която изглежда наистина драматично – но тук има толкова много вечнозелени растения, че тя изчезва всред дърветата“, казва Дженкинс.

Къщата е покрита с 26 соларни панела със 7,8 kW на покрива – масив, генериращ повече енергия, отколкото домът използва. Екстериорът е подчертан с изобилие от трицветни прозорци, които – благодарение на южната ориентация на дома – осигуряват оптимално слънчево греене, за да поддържат интериора топъл.

За отоплението има грижа подовото отопление, съчетано с въздушен топлообменник.

Снимки: Bruce Frame Photography за Christopher Group

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*