Градската тишина позволява на сеизмолозите да слушат Земята

Гръцки изследователи твърдят, че внезапният спад в нивата на шум, генериран от човека – поради блокирането на живота в градовете заради епидемията от коронавирус – дава ценна възможност сеизмолозите да слушат движенията на Земята.

Гърция често бива разтърсвана от земетресения. Повечето от тях не причиняват сериозни щети. Значителното намаляване на нивата на градския шум заради стихналата човешка дейност в последните дни не влияе на сеизмичната активност. Тишината обаче дава възможност на учените да чуват леките движения на Земята. Тъй като тя продължава да се движи както обичайно, трептенията с много ниска степен вече могат да бъдат регистрирани, каза Ефтимиос Сокос, доцент в Университета в Патра, който ръководи изследванията със сеизмолога Димитрис Янопулос и изследователя от Националната обсерватория в Атина Христос Евангелидис.

„Тихо е“, каза Сокос пред Ройтерс. Смята, че намаляването на човешкия шум се наблюдава в световен мащаб, тъй като много страни са наложили ограничения за ежедневните дейности в опит да ограничат разпространението на коронавируса. „Досега земетресенията от най-малък мащаб бяха „скрити“ зад този шум, генериран от човека … сега можем да ги проследим по-точно.“

Той сравнява сеизмолозите с астрономите, които не могат да виждат звездите от градовете поради светлинно замърсяване. „Но за нас това е като да са изключени градските светлини“, казва ученият.

Изследователите в Белгия са пионери в този тип изследвания, каза Евангелидис. Досега Гърция е събирала подобни сеизмични данни от станциите в Атина и северния град Солун, но сега ще се включат и други градове. „Опитваме се да разберем… възможно ли е да открием малки сеизмични движения, които по-рано са били скрити зад генерирания от човека шум?“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*