10 държави от ЕС настояват за „зелено“ възстановяване от коронавируса

10 страни от ЕС призоваха съюза съюз да възприеме „зелен“ план за възстановяване от коронавирусната епидемия. Мотивът им е нарастващото опасение, че икономическият удар, причинен от пандемията, може да „разхлаби“ действията относно справянето с изменението на климата.

В отворено писмо 10 министри на околната среда и климата заявиха, че всеки спасителен пакет, който бъде приет, трябва да подкрепя стратегията на Европейската комисия, станала известна като „зелената сделка“, очертавайки нисковъглеродно бъдеще. Швеция, Холандия, Италия, Испания, Австрия, Дания, Финландия, Португалия, Латвия и Люксембург са страните, подписали настояването. „Трябва да изпратим силен политически сигнал към света и към нашите граждани, че ЕС ще бъде ярък пример дори в трудни моменти като настоящия и ще павира пътя климатичния неутралитет, изпълнявайки Парижкото споразумение“, се казва в писмото.

Германия и Франция, двете най-големи икономики в блока, не са сред подписалите.

Преди месец лидерите на ЕС се съгласиха, че планът за икономическо възстановяване след коронавируса трябва да съответства на „зеления преход“, но не бяха фиксирани каквито и да е конкретни мерки. Сега десетте държави искат да видят решителни стъпки за увеличени инвестиции в подкрепа на възобновяемата енергия, устойчивия транспорт, енергийната ефективност и др. Крйната цел трябва да остане постигането на нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г.

Зелената сделка представлява нова стратегия за растеж за ЕС, която е в състояние да осигури двойни ползи от стимулирането на икономиките и създаването на работни места и същевременното ускоряване на зеления преход по икономически ефективен начин“, се казва в писмото. То насръчава държавите да се въздържат от краткосрочни решения в отговор на пандемията, „които рискуват да задържат ЕС в икономиката на изкопаемите горива за десетилетия напред“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*