Изоставени горивни резервоари стават музей на изкуствата в Шанхай

На брега на река Хуангпу в Шанхай пет гигантски резервоара за авиационно гориво в куктурна дестинация: Танк Шанхай е нов музей на съвременното изкуство, съчетан с открит парк. Разработван в продължение на шест години, проектът за адаптивно повторно използване не само създава нов културен обект за града, но и помага крайбрежното място да се оживи отново.

Разположени в индустриална зина, петте авиационни резервоара за гориво, изведени от експлоатация, са принадлежали на бившето летище в Лонгхуа. Като част от по-мащабен план за ревитализация на югозападния район на града архитектурното студио OPEN Architecture сега е преобразувало съдовете в оживен център за изкуство. Всеки резервоар съдържа различна програма. Околният пейзаж е преобразен: дълги вълнообразни тревни площи обикалят около петте големи конструкции, като подчертават връзката с някога непристъпната река Хуангпу. На тези места могат да се провеждат различни събития на открито – от фестивали на изкуството до панаири на книгата.

В основата на дизайна на Танк Шанхай е въвеждането на Z-образна „супер-повърхност“: пет хектара зигзагообразна ивица от дървета и треви, която обхваща петте резервоара и се изкачва нагоре, за да се превърне в зелен покрив за конструкция, изградена там. Два резервоара са разположени над супер-повърхността, докато останалите три са частично потопени. Конструкциите са модернизирани, като има и къща за живеене и бар, ресторант и изложбени помещения. Архитектите са запазили индустриалните екстериори на резервоарите и са свели до минимум промените във фасадите. Криволичещите пътеки отвън допълват заоблените форми на резервоарите.

„Танк Шанхай представлява нов тип градска художествена институция – свързваща миналото и бъдещето, свързваща хората с естествената среда, сливаща изкуството с природата“, обясниха архитектите. „Това е арт-център без граници и, тъй като продължава да се вплита в живота на града все повече, Танк Шанхай ще продължи да улеснява и вдъхновява създаването на по-приобщаващи и колективни културни пространства.“

Танк шанхай е отворен от март 2019 г.

Изображения: INSAW Image, Ву Кингшан, Чен Хао

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*