Очаква се нашествие на плъхове в туристическите центрове

Нашествие на плъхове, особено на местата, които са традиционни туристически атракции, може да се очаква във връзка с пандемията „коронавирус“, предупредиха учени. Затварянето на ресторантите и оттеглянето от хората от откритите пространства оказва влияние върху хранителните навици и поведението на плъховете.

Някои градове вече забелязват това. В края на миналия месец във френския квартал в Ню Орлеан са забелязани „рояци“ плъхове.

„Когато имате колония от плъхове в зона, която е зависима от отпадъците на туристите и многото боклук, изхвърлян през нощта… навсякъде, където плъховете са се възползвали от лесния достъп до хранителни отпадъци и сега тези отпадъци са изчезнали, плъховете не знаят какво да правят“, казва известният родентолог Робърт Кориган. Плъховете са гладни и излизат в търсене на храна.

В селищата, които не с туристически дестинации, плъховете най-вероятно ще продължат да се изхранват катко обичайно – от обикновените хранителни отпадъци на хората, които не са се променили съществено.

Във Великобритания Националната асоциация на специалистите по справяне с вредители предупреди този месец, че „затварянето на училища, заведения, ресторанти, хотели, туристически атракции и други обществени места за налагане на социално дистанциране ще има непредвидени последици“. Ако има храна, популациите от плъхове могат да се разгърнат в опразнените помещения. Те ще се почувстват в безопасност заради отсъствието на хора – ще излязат по-смелко в търсене на храна.

Все пак съзирането на плъхове по градовете не означава непременно нашествие на плъхове, успокояват родентолозите.

Снимка: Gerhard Gellinger в Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*