Бляскав павилион показа как пластмасата може да се рециклира като… тухли

За да отбележи Фестивала на средата на есента на 2019 г., хонгконгското студио Daydreamers Design изработи светещ павилион, вдъхновен от традиционните азиатски летящи фенери, който обаче привлича вниманието на обществеността към проблемите на околната среда. Наречена „Павилион на желанията“, временната инсталация бе построена от 5000 тухли, направени от рециклирана пластмаса: полиетилен с висока плътност от същия тип, от който се изработват еднократните бутилки за вода и безалкохолни напитки. Произведени в седем цвята, пластмасовите тухли бяха подредени с преливане на цветовете, варирайки от жълто до червено, наподобявайки пламък. Спектакълът бе гарниран с музика и LED осветление през нощта.

Заоблената структура бе оформена с диаметър 18 метра и височина 6 метра, без да е необходима предварително изградена основа. Отгоре павилионът беше открит, позволявайки на посетителите да виждат надвисващата от небето луна. Модулният дизайн пък позволи на дизайнерите бързо да сглобят павилиона за няколко дена.

За направата на пластмасовите тухли се използва пластмаса като тази, от която се правят бутилките за еднократна употреба за безалкохолни напитки и вода (PET). Пластмасата се разтопява и се отлива във форми, като се формират блокове, подобни на кубчета Lego. Тези тухли са по-евтини от традиционните, по-леки са и могат да траят стотици години. Според производителите на пластмасови тухли, с подобен материал къщите могат да се строят много бързо – само за няколко дена.

Снимки: Daydreamers Design

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*