Задава се ръст на бракониерството заради пандемията

Пандемията може да доведе до ръст на бракониерството, тъй като много хора по света ще се окажат без работа, без пари и без препитание, предупреждават природозащитници. Те напомнят, че „природата трябва да бъде крайъгълен камък в плановете за икономическо възстановяване в името на хората, здравето и икономиките”.

Селските общности навярно ще са силно засегнати от разгръщащата се икономическа криза. Това може да се окаже в основата на скок на бракониерството. Дори и в момента природозащитниците вече забелязват увеличаване на лова, включително и на защитени видове, тъй като разпространението на коронавируса започна да засяга традиционните икономически и социални системи в селските райони.

Защитата на селските общности може да помогне – ако хората бъдат подкрепени икономически, това навярно ще спаси и природните ресурси. “Хората се нуждаят от подкрепа в момента, така че да имат алтернативи и да не им се налага да се обръщат към добива на природни ресурси, за да оцелеят,” казва Колин Пул, регионален директор на организацията Обществото за опазване на дивата природа (WCS) в Пном Пен.

В Индия има съобщения за подем на тигровото бракониерство. За Африка има опасения, че носорозите и други застрашени видове биха могли да бъдат изложени на риск.

Мат Браун, директор на региона на Африка за опазване на природата, обяснява, че вече наблюдаваният внезапен спад на приходите от туризъм в някои от ключовите африкански резервати за диви животни и национални паркове в резултат на пандемията тепърва ще даде тревожни резултати. “Как тези райони ще поддържат ефективността на патрулирането си и опазването на дивите животни, когато около 50% от планираните приходи за годината сега паднаха до нула?”

Заедно с това затварянето на експортните предприятия и производствените предприятия ще остави много хора без работа, което допълва спада в туризма.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*