Машина опрашва бадемови градини в Израел

За механизирано опрашване се говори от години и много стартъпи по света експериментирт с направата на дронове, които да заменят пчелите и другите естесетвени опрашители. В Израел обаче изкуствените опрашители са вече на терен. Звукът на машина е заменил нежното бръмчене на пчелие в една бадемова овощна градина в района на Тел Арад в пустинна равнина в Южен Израел. Върху трактор е издигната “мачта”, оборудвана с около десетина малки поленови “оръдия”, които изстрелват прецизни “топове” от цветен прашец по дърветата. Така ги оплождат. Проектът е мотивиран от застрашителния срив на пчелната популация по цял свят.

Почти всички хранителни култури разчитат на естественото опрашване. Това дава повод за различни решения. Някои фермери отглеждат диви пчели за целта. Други “канят” в своите ферми пчелари,които практикуват мобилно пчеларство – форма на отглеждане на медоносни пчели, при която кошерите се возят от имот в имот, за да опрашат съответните растения.

В Израел искат да имат готовност да посрещнат “апокалипсис пр насекомите”. „Виждаме криза след 15 години, когато няма да има достатъчно насекоми по света, за да извършим опрашването по естествен начин и повечето от нужните нам плодове и витамини просто ще липсват“, казва Ейлам Ран, изпълнителен директор на Edete Precision Technologies for Agriculture – организацията, разработила мачтата с поленовите оръдия.

Компанията казва, че изкуственият опрашител може да увеличи труда на – и евентуално да замени – пчелите. Системата “отразява” работата на медоносната пчела, като започва с механично събиране на цветен прашец от цветя и завършва с целево разпространение, използвайки LIDAR сензори.

Edete работи върху маломерен тестови роцес в няколко овощни градини в Израел и Австралия и има споразумения да започне изпитания в Съединените щати. Компанията се надява да увеличи мащаба си и да бъде готова да продава продуктите си на пазара през 2023 година.

Снимка: LoggaWiggler в Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*