Находчиви дизайнери правят модни ризи от бракувани хотелски чаршафи

Повторното използване на годни материали може да има всякакви форми. Двама находчиви дизайнери са се заловили да превръщат бракувани хотелски чаршафи в модни и шикозни мъжки и дамски ризи.

Историята започва в момента, в който единият от двамата дизайнери запитал управата на един хотел какво се случва с хотелските чаршафи, след като бъдат бракувани. Отговорът вдъхновил цяла кампания за превръщане на използваното бельо в устойчива мода. Проектът „Archivist“ е рожба на партньорите Евгения Хайцма и Йоханес Оферхаус, холандски дизайнери, които запитали и доста други европейските хотели и бързо получили 200 килограма чаршафи от фин египетски памук. Много от тях били бракувани заради малки, но видни недостатъци – например разкъсване по шевовете. Това значи, че голямата част от тъканта е годна за използване.

От тези бракувани чаршафи двамата дизайнери създали цяла модна линия ризи. Мъжката риза е в стил „свободно време“, докато женската изглежда по-скоро работна. С такова начало дизайнерите се надяват да са положили началото на „постоянно разрастваща линия от устойчиви облекла“.

Проектът е печеливша формула за всички участници. Луксозните хотели могат да подобрят екологичния си отпечатък, като намалят отпадъка си и вместо това го рециклират. Транспортните разстояния са относително кратки, тъй като хотелите – такива от цяла Европа, изпращат бракуваното спално бельо директно в работилница на двамата дизайнери близо до Букурещ. Там едно семейно ателие старателно изпира, разрязва и съшива материала, превръщайки го в ризи. Въпреки че може да има малки дефекти в тъканта, екипът се стреми да минимизира отрязаните отпадъци. Дизайнът на ризите е „безвременен“, с което предлага дълъг живот, за разлика от повечето модерни артикули, които са „за еднократна употреба“.

И мъжката, и дамската риза се предлагат в по три размера. Доставят се безплатно в рамките на ЕС, а цената им е достатъчна, за да може да се каже, че бизнес-моделът на Евгения Хайцма и Йоханес Оферхаус е супер-сполучлив.

Снимки: Archivist

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*