Нов вид зелени обществени пространства: паркипелаг

Австралийският архитект Маршал Блечър и датското дизайнерско студио Fokstrot представиха план за нов тип зелено обществено пространство в сърцето на Копенхаген – „паркипелаг“ от плаващи острови. Озаглавена “Копенхагенските острови”, тази инициатива следва успеха на CPH-Ø1 – първият прототипен плаващ остров, който бе пуснат на вода през 2018 г. и беше закотвен в различни части на пристанището на града. “Копенхагенските острови” предвижда още три изкуствени острова през 2020 г., като в бъдеще могат да се добавят нови и нови конструкции, според потребността.

Мобилната, плаваща и безплатна за обществено ползване зелена зона на „Копенхагенските острови” има две задачи: 1. да съживи забравените части от старото пристанище на града, 2. да създаде нова зелена площ в полза на местните жители, фауната и флората. Подобно на прототипа CPH-Ø1, който представляваше платформа от 20 квадратни метра с дървена палуба и липово дърво в центъра, всички “Копенхагенски острови” ще бъдат изработени ръчно. За целта ще се използват традиционни техники. Изграждането ще се случи в местната корабостроителница на южното пристанище на града.

Островите ще служат като платформи за различни дейности, вариращи от плувни зони и плаващи сауни до градини и ветроходно кафене. Ендемични растения, дървета и треви ще растат на островите. Те ще осигуряват местообитание за птици и насекоми, докато пространството под всеки остров ще е идеално обиталище за водни растения, риби и мекотели. Островите ще могат да се местят сезонно, за да се появяват на „недостатъчно използвани” и “новоразработени” части от пристанището. Така, според дизайнерите, паркипелагът ще спомогне за катализиране на градския растеж.

 

През зимата островите могат да бъдат обединени заедно, за да създадат малък плаващ „континент“ за специални събития или фестивали.

Наред с всичко проектът намеква за нов тип “климатично-устойчив урбанизъм”, където се съчетават гъвкавост, социални функции, екологични ползи, работа с устойчиви източници и оползотворяване на рециклирани материали.

Рендери: MIR за Marshall Blecher

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*