Volvo и Daimler ще разработват камиони с горивни клетки

Европейските автомобилни гиганти Daimler и Volvo обявиха планове за създаването на ново съвместно предприятие за разработване и производство на системи за горивни клетки за тежкотоварни автомобили.

В изявление Volvo заяви, че ще има 50 на сто дял в съвместното предприятие, която е на стойност около 600 милиона евро, тоест новото начинание се оценява на 1,2 милиарда евро.

Съгласно условията на сделката Daimler ще консолидира всички свои текущи дейности в направлението горивни клетки в съвместното предприятие. По този начин компанията на практика ще сложи край на работата си по самостоятелно разработване на автомобили с горивни клетки.

FT съобщи, че двата производителя незабавно ще инвестират “деветцифрена” сума в новата компания. Това би трябвало да е достатъчно предприятието да пусне на пазара камиони с горивни клетки през втората половина на десетилетието.

Новата компания първоначално ще наеме 250 души. Тя ще е с централа в германския щат Баден-Вюртемберг, където е „родината“ на марката Daimler Mercedes и нейната научноизследователска и развойна дейност.

“Камионите трябва да се справят с тежки товари и дълги разстояния, затова горивните клетки са важни – те са технология, при която Daimler е изградила значителен опит на база своята горивна клетка Mercedes-Benz през последните две десетилетия”, каза Мартин Даум, председател на управителния съвет на Daimler Truck AG. „Тази съвместна инициатива с Volvo Group е крайъгълен камък за извеждането на камионите и автобусите с горивни клетки на нашите пътища.“

Новото начинание има за цел и да помогне за реализацията на плановете на ЕС „зелена сделка“ за постигане на нулеви нетни емисии в целия блок, посочи Мартин Лундстед, председател и главен изпълнителен директор на Volvo Group. “Електрификацията на автомобилния транспорт е ключов елемент за постигането на т. нар. “Зелена сделка за въглеродно неутрална Европа и в крайна сметка свят с въглеродно неутрални условия”, каза той.

Използването на водород като носител за зелената електроенергия за захранване на електрически камиони е важна стъпка наред с разпространението на електрически превозни средства с батерии и възобновяемите горива, според топ-мениджърите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*