Европейската Зелена сделка вещае недостиг на суровини за PV сектора

Европейската „Зелена сделка“ най-вероятно ще доведе до недостиг на важни суровини за фотоволтаичния бранш, сочи нова информация на екип учени при Европейската комисия. Изследователите предупреждават, че добиването на слънчевата енергия в ЕС може да бъде “дерайлирано” заради кризата за суровини.

Ако не се намерят адекватни алтернативи, растежът на соларния сектор ще доведе до недостиг на суровини като германий, телур, галий, индий, селен, силиций и стъкло.

Докладът разглежда заплахите по веригата на доставки, тъй като по-голямата част от тези суровини се внасят в Европа, а не се произвеждат локално.

Авторите са базирали изводите си на проектите на ЕС за изменение на климата за 2030 и 2050 г., вземайки ди за основа за моделиране на необходимия обем на възобновяемия капацитет. След това изследователите са взели предвид и търсенето от други места по света. Проиграни са различни сценарии за внедряване на възобновяема енергия и са анализирани различните фотоволтаични технологии, които изискват различни суровини.

Най-оптимистичните прогнози в доклада предвиждатр нетно намаление на търсенето на суровини, ако технологичният напредък в блока успее да намери достатъчно алтернативи.

Сценарият на “средно търсене” предвижда търсенето на материали да нарасне между три и осем пъти.

Сценарият с голямо търсене обаче очертава мрачна картина. При този модел търсенето на сребро ще нарасне четирикратно, а на силиций – 12-кратно до 2050 г. Още по-голямо притеснение поражда очакваното 40-кратно увеличение на търсенето на кадмий, галий, индий, селен и телур. Търсенето на германий ще е най-голямо: очаква се 86-кратно увеличение на вноса спрямо нивата от 2018 г.

Структурните материали като бетон, стомана и алуминий, ще станат осем пъти по-търсени до 2030 г. и 30 пъти по-нужни до 2050 г. при сценария на голямо търсене, според доклада. В момента PV индустрията консумира 60,7 тона бетон на мегават инсталиран производствен капацитет. Търсенето на стомана е оценено на 67.9t / MW; на пластмаса – 8,6 тона; на стъкло – 46.4 тона; на алуминий – 7,5 тона; на мед – 4.6 тона за мегават (към 2018 г).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*