Установиха висока концентрация на микропластмаса на морското дъно

Учени идентифицираха най-високите нива на концентрация на микропласмса, регистрирани някога на морското дъно. Замърсяването е открито в седименти, извлечени от дъното на Средиземно море, близо до Италия, съобщи Би Би Си.

Анализът, воден от Университета в Манчестър, е открил концентрация до 1,9 милиона пластмасови парчета на квадратен метър. Тези елементи включват влакна от дрехи и друг синтетичен текстил и малки фрагменти от по-големи предмети, които са се разпаднали с течение на времето.

Изследванията на изследователите дават основание да се смята, че микропластмасите (частици, по-малки от 1 мм) се концентрират на специфични места на океанското. Фактор за натрупването са мощните подводни течения. „Тези течения изграждат така наречените дрейфови находища; мислете за тях като за подводни пясъчни дюни“, обясни д-р Иън Кейн, ръководител на международния екип. „Те могат да бъдат дълги десетки километри и високи стотици метри. Те са сред най-големите натрупвания на утайки на Земята. Формирани са предимно от много фин утайка, така че е интуитивно да се очаква, че в тях ще има и микропластмаса“.

По света все повече се говори за замърсяването с пластмаса и за огромните „петна“ от пластмасови отпадъци, които се носят по повърхността на океаните. Те обаче са само част от всичката пластмаса, която попада във водния свят. Според някои учени, делът на повърхностно пуващите отпадъци е едва около 1% от всичката морска пластмаса.

Няма нищо нетипично в избора на район за изследване – в Тиренския басейн между Италия, Корсика и Сардиния. Много други части на земното кълбо имат силни дълбоководни течения, които се движат от температурните контрасти и разликите в солеността на водитре. Тревожният проблем идва оттам, че същите тези течения носят кислород и хранителни вещества на дълбоководните същества. И така, следвайки същия маршрут, микропластмасите биха могли да се установят в „горещите точки“ на биоразнообразието. А това увеличава шанса за поглъщането им от морските животни.

Сега учените са на мнение, че същите усилия, показани в битката срещу коронавируса, трябва да се приложат и в борбата за спиране на замърсяването на океана с пластмаси.

„Все още имаме много слабо разбиране за това колко пластмаса се е натрупала в океаните. Изглежда има един възникващ научен консенсус, който е, че по-голямата част от тази пластмаса не плава на повърхността на океана,“ казва Роланд Гейер, професор по индустриална екология в Бренската школа за наука и управление на околната среда в Калифорнийския университет в Санта Барбара. „Много учени сега смятат, че по-голямата част от пластмасата вероятно е на океанското дъно. Ала водният стълб и плажовете също вероятно съдържат големи количества. Наистина, всички трябва да бъдем изцяло съсредоточени върху спирането на попадането на пластмасата в океаните.

Снимка на Alvaro Honorio Cambón от Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*