Париж има план за по-малко коли по улиците след края на изолацията

Кметът на париж Ан Идалго е решена голямият град, който управлява, да не се връща към нивата на автомобилния трафик от преди мерките за социално дистанциране и изолация, дори и след края на срока на тези мерки. Изказвайки се във вторник на специална сесия на градския съвет в Париж относно прехода към нормализиране на живота (което трябва да стане на 11 май), Идалго беше категорична относно запазването на мерките срещу замърсяването на въздуха и претоварването на пътищата.

„Казвам с пълна твърдост, че не е мислимо да си позволим отново да бъдем нападнати от коли и от замърсяване“, каза тя. „Това ще влоши здравната криза. Замърсяването само по себе си е здравна криза и опасност – а замърсяването, съчетано с коронавирус, е особено опасен коктейл! Така че е изключено да мислим, че връщането в сърцето на града с кола е някакво решение, когато всъщност може да влоши ситуацията.“

По време на пика на мерките срещу разпространението на Covid-19 по целия свят трафикът на автомобили се забави – а с това рязко намаля и замърсяването на въздуха. Но тъй като градовете обмислят как да „отворят“ отново, като избягват ступването на тълпи и скупчването на хора в обществения транспорт, остава неизвестно колко интензивен ще бъде трафикът на лични автомобили. Това добавя ново неизвестно в уравнението на за управлението на френската столица. Идалго е решена да направи всичко по силите си за рязко намаляване на движението на автомобилите в града. В плана й са включени ангажименти за подсилване на другите видове транспорт, особено движението с велосипеди.

Твърдението на Идалго за връзка между Covid-19 и замърсяването не е без основание. Още в началото на пандемията проучвания показаха пряка връзка между лошото качество на въздуха и смъртта от Covid-19. Изследователи от Харвард откриха, че увеличаването на замърсяването с прахови частици от само един микрограм на кубичен метър може да увеличи шанса на страдащия да умре с 15%. Известно е също, че замърсяването на въздуха изостря състояния като астма, които могат да повишат риска от смъртност от Covid-19.

Снимка на Paul Henri Degrande от Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*