Индия „соларизира“ железниците си с 1 GW наземни фотоволтаици

Индийските железници ще се захранват с електричество от фотоволтаика скоро. „Железопътна компания за енергийно управление“ – съвместно дружество на индийските държавни железници и консултантската фирма Rites – отправи покана за оферти за разработване на 1 GW наземни фотоволтаични мощности за производство на слънчева енергия за държавната железопътна компания. Разработчиците имат срок до 30 юни да подадат предложения. Таванът е 2,71 рупии за kWh за произведената електроенергия, която ще се изкупува по 25-годишен договор.

Слънчевите проекти могат да бъдат разработени на единични обекти или да се разпределят на различни места в рамките на държавата, стига те да имат минимална мощност 5 MW. Свързването и дългосрочният достъп до точката на доставка на електроенергията за всяко съоръжение ще са отговорност на разработчиците.

Соларните модули, използвани в проектите, трябва да отговарят на IEC стандартите – IEC 61215 за панелите от кристален силиций, IEC 61646 за тънките филмови продукти и IEC 62108 за концентраторните PV системи. Модулите трябва да включват гаранции за максимална изходна мощност, гарантиращи не по-малко от 90% от производителността след 10 години и 80% след 25 години.

Снимка: Belur Ashok във Flickr

1 коментар

  1. Като план звучи добре, но не знам дали днешните фотоволтаици ще постигнат тези проценти в живота си.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*