Светът е добавил 115 GW нови PV мощности през 2019 г.

Миналата година разработчиците на фотоволтаични инсталации в целия свят са инсталирали 114,9 GW нови мощности за добив на слънчева енергия, сочат нови статистически данни на Международната агенция по енергетика (IEA).

В своя “Кратък преглед на глобалния фотоволтаичен пазар 2020” IEA посочва, че общият новодобавен капацитет за миналата година представлява увеличение от 12% спрямо 2018 г. със значителен растеж на всички континенти. Като цяло в целия свят до края на 2019 г. са налице 629 GW слънчева енергия.

По отношение на новия капацитет, Китай е най-големият пазар на фотоволтаици за трета поредна година през 2019 г. Новодобавени са 30,1 GW. Вторият най-голям пазар е Европейският съюз. Той регистрира общо увеличение от около 16 GW. Испания и Германия са добавили най-голямото количество мощности на континента миналата година, съответно с 4,4 GW и 3,9 GW. Следващи в класацията след ЕС са САЩ с 13,3 GW и Япония със 7,7 GW.

IEA заяви, че всички фотоволтаични системи, инсталирани по целия свят, в момента могат да покрият около 3% от глобалното търсене на електроенергия. „В следващите години фотоволтаиците ще имат потенциала да се превърнат във важен източник на електроенергия с изключително бързи темпове в няколко страни по света“, казва още IEA.

Данните на агенцията се различават осезаемо от последните, обявени от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA). Тя заяви, че през 2019 г. светът е добавил 97,1 GW нова фотоволтаична мощност на PV. Разликата между двете оценки е около 17,8 GW.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*