Перовскитен електрод подобрява производството на водород

Учени от американската национална лаборатория в Айдахо в Министерството на енергетиката (INL) са използвали оксид на перовскит, за да създадат кислороден електрод за използване в електрохимични клетки, използвани за производство на водород на базата на хидролиза. Изследователите твърдят, че перовскитният оксид може да помогне на такива клетки да преобразуват водород и кислород в електричество без допълнителен водород.

Електродът притежава “тройно проводящи свойства и превъзходни електрохимични показатели при около 400-600 градуса по Целзий”, според изследователска група. Електродът е използват в електрохимична клетка, която разчита на електричество за разделяне на пара на водород и кислород.

„Протонната керамична електрохимична клетка (PCEC) е твърда оксидна клетка на основата на протонен проводник, която може да служи по обратим начин за съхранение на възобновяема енергия, използвайки водна електролиза за производството на водород – и след това да го преобразува обратно в електричество, работейки като горивна клетка”, казват учените от INL.

Подобни клетки предлагат евтино съхранение и преобразуване на енергия при понижени температури с висока ефективност и издръжливост. Използването на здрави електроди при висока концентрация на пара обаче може да се окаже проблематично. „Високите температури изискват скъпи материали и се характеризират с по-бързо разграждане, което прави електрохимичните клетки нерентабилни,“ заявяват изследователите.

Производителността на подобна клетка е значително подобрена благодарение на “мрежоподобна” структура и същността на самия материал за електрода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*