Китайски въгледобивен гигант строи най-голямото слънчево водородно съоръжение в света

Изкопаемите горива постепенно и сигурно отстъпват място на чистата енергия. Най-новото потвърждение: китайската въгледобивна корпорация Baofeng Energy обяви началото на строителство на обект, за който твърди, че ще бъде най-голямата в света водородна инсталация, захранвана със слънчева енергия. Тя ще се намира в автономния регион Нингсия Хуй в северозападен Китай.

Проектът за електролиза на стойност близо 200 милиона долара е предназначен да произвежда 160 милиона кубически метра водород годишно плюс 80 милиона кубически метра кислород. Baofeng каза, че използването на слънчева електроенергия за захранване на съоръжението ще спести горенето на 254 000 тона на въглища годишно.А това следва да доведе до намаляване на въглеродните емисии с 445 000 тона.

Проектът ще включва два електролизера с капацитет 10 000 m3/час, захранвани от две соларни централи с мощност 100 MW плюс водородна станция с капацитет 1000 кг на ден. Две бензиностанции ще бъдат преобразувани, за да доставят природен газ и водород за транспортни цели. Соларните панели ще бъдат инсталирани над полета с посеви – годжибери и люцерна – което ще генерира допълнителни приходи, според Baofeng.

Работата по проекта стартира този месец и по план трябва да приключи през тази година. Производството на водород ще започне през следващата година.

1 коментар

  1. Много интересно! 50714472202. Утре ще прочета подобните статии.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*