Нулевоенергиен вертикален умен град се издига на 1200 метра височина

Според Организацията на обединените нации, около 5 милиарда души ще живеят в градовете до 2030 г. В отговор на нарастващото предизвикателство за градското население италианското архитектурно студио Luca Curci Architects предложи “The Link” – устойчив вертикален “умен град” с нулеви вредни емисии, енергийно самодостатъчен. Проектиран да побере 200 000 души, футуристичният проект ще бъде представен пред градските власти по целия свят.

Предложеният проект включва четири сгради, най-голямата от които ще служи като място за жилища. Тази сграда ще се издига на 300 етажа. Жилищната кула с височина 1200 метра ще бъде свързана с три други сгради с височина от 650 до 850 метра. Ще има офиси, къщи, правителствени служби, здравни заведения, образователни институции, магазини и други удобства. Архитектите искат да покрият вертикалния град с повече от 120 000 дървета и 2 милиона растения от над 150 вида. Така, според тях, ще се осигури зеленина за по-чист въздух, намаляване на ефекта на градския топлинен остров и осигуряване на по-тясна връзка с природата.

„Това е първият “интелигентен град”, който е съзнателно ориентиран към устойчив живот: той цели да предотврати пилеенето на енергия, да подобри качеството на въздуха, да увеличи градското биоразнообразие и да създаде по-здравословен начин на живот, казва архитект Лука Курчи. Температурите в града, нивата на влажност, нивата на въглероден диоксид и осветителните системи ще се управляват с дигитална система, основана на изкуствен интелект.

“The Link” ще се захранва от няколко системи за възобновяема енергия, включително вятърна и слънчева. Градът ще си има пространство за производство на храна, следвайки политики за нулеви отпадъци. Целият транспорт ще бъде изцяло захранван от системи за възобновяема енергия. Външни и вътрешни спирки на обществения транспорт ще бъдат разположени в подземията на всички сгради. Всяка кула ще си има и летище за кацане на дронове.

Изображения: Luca Curci Architects

4 коментара

  1. За боклука незнам, но колко хора могат да си купят жилище в такава сграда 🙂

  2. до „до онзи“ и после „сепарирания“ боклук се изнася към държавите от третия свят…

  3. Здравейте г-н Онзи: ако имахте мисленето на 21ви век, нямаше да задавате такива въпроси. При селектирането и рапределението на боклук в такава сграда, се включва автоматизирано разпределение и насочване към депа генериращи „тор“. Хартия, пластмаса и стъкло се пренасочват автоматично опаковани към подземни паркинзии и се извозват към предприятия наблизо за рециклирана хартия или претопяване на стъкло в соларни клетки например и желязо в пласто-бетон строителни материали (с годност – 100+ години). Има много тенденции за ново строителство и в следващите 5-10 години ще Ахнем ..какво ще се случи 🙂 …

  4. Колко боклук ще генерират 200000 човека? И какво ще се случи с него?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*