Със „суперблокове“ Барселона си отвоюва улиците обратно от колите

Като част от усилията на Барселона да се отърве от задръстените с автомобили улици и да върне обществените пространства на пешеходците, градът е ангажирал група местни архитекти за създаването на „суперблокове“ – групи от улици, превърнати в обществени площади без автомобили. Един такъв проект беше завършен през 2019 г. от студио Леку в модерния квартал Сант Антоний. Той е вторият от общо шест суперблока, завършени до момента.

Програмата “суперблокове“ е замислена като начин за ограничаване на замърсяването на въздуха, като същевременно се справя с липсата на зеленина и социални пространства в града. Всеки суперблок се състои от девет градски блока. Между тях е затворено за автомобилно движение. Паркингите са „прибрани“ под земята. Добавени са нови улични мебели, цветни графити и подвижни кашпи, които формират пространството така, че да насърчават ходенето, колоезденето и социалното общуване.

“Там, където преди е имало градска магистрала, сега има зелено пространство, пълно с живот; там, където е имало кръстовище, сега има подвижен плац”, обясниха архитектите, изпълнили първата фаза на “суперблока“ в Сант Антоний през 2018 г. „Шумът от колите е заменен от глъчката на играта на деца, весели разговори между съседи или възрастни хора, улисани в шахматни игри. Трансформацията продължава заедно с този гъвкав пейзаж, способен да интегрира нови промени”.

Обратимостта е водещ принцип в дизайна на суперблока на Сант Антоний. В резултат на това архитектите са създали „адаптивен инструментариум за градски мебели“, така че уличните мебели и кашпите – всички направени от екологични материали – могат да се разместват и комбинират по всевъзможни начини.

Градската управа на Барселона планира да създаде 503 суперблока, които в крайна сметка ще се свържат един с друг. Така те ще създадат мрежа от „зелени коридори“, които ще обхващат 400 декара ново зелено пространство до 2030 г.

Снимки: DEL RIO BANI за Leku Studio

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*