Българки правят бебешки играчки от рециклирана памучна прежда

Пухкави хипоалергични играчки за бебета могат да радват малчуганите, да намалят отпадъците на обществото ни и същевременно да помогнат на уязвимите жени у нас. Звучи идеалистично – и е такова, но една жена се е заела да го стори реално. Тя създава фини бебешки играчки от памучна прежда, изплетени на ръка от нишки от рециклиран памук. В начинанието участват десетки български жени, които – плетейки на една кука – не просто създават красиви и уникални играчки, но и подпомагат скромните семейни бюджети.

Идеята е на Цвети-Слава Асенова от Враца. В края на 2019 година тя решава да съчетае трите добрини, като създава инициативата Brimkie.

Играчките се плетат на ръка, на една кука – изключително фини и неповторими, а трудът, вложен в тях, е забележителен. Жените, които ги плетат, са от уязвими групи – например самотни майки, бедни възрастни жени и други. Изначално идеята е те да са от северозападната част на България, която е най-бедният от шестте региона на икономическо планиране в страната.

За създаването на играчките се използва прежда от рециклиран памук. Има два вида рециклирана памучна прежда, обяснява Цвети-Слава Асенова. Едната е рециклирана, а другата – регенерирана, като в единия случай става дума за възстановена памучна прежда, а в другия се разбиват текстилни тъкани, които образуват „вълна“, от която след това се преде памучна нишка с вложка от 5% полиестер за по-голяма здравина. По този начин значително количество текстилни отпадъци се спестява на природата. Вместо да се изхвърлят, памучните дрехи се превръщат в нещо полезно отново. Самата памучна прежда също се произвежда в България – от предприемачи в Пловдив. „И двете технологии помагат да намалим тоновете текстилни отпадъци в Европа“, казва инициаторката.

Едновременно с това бебешките играчки от памук са красиви и най-важното – хипоалергенни. Това ги прави безопасни за малчуганите, една много сериозна причина майките да ги харесват в днешния свят на пластмаси, оцветители, консерванти, пластификатори и безчет опасни вещества във всички предмети и субстанции, до които се докосваме. „Памучната играчка е мека, хипоалергична, пере се в пералня – все неща, важни за бебешки играчки“, казва Цвети-Слава Асенова.

Създаването на заетост за уязвими жени е това, което е дало първоначален тласък на начинанието. „За хората в уязвими групи работата е от огромно значение и се старая да мога да давам повече работа на дамите“, казва младата предприемчива българка.

Засега хората, които купуват памучните играчки на Brimkie, са предимно жени, най-вече майки. „Има също и мъже, които ги купуват основно за подарък. Средната възраст е може би около 40 години. Хората, които купуват Brimkie, са с развито самосъзнание и чувство за отговорност и колективно мислене, които ценят красивото и ръчния труд“.

По отношение на крайните цени жената казва, че прави всичко възможно играчките да са достъпни. „Стараем се Brimkie да има достъпни продукти като цяло, да може да са алтернатива на масовите фабрични артикули,“ казва тя. Старае се и да отговори на всякакви вкусове, затова приема и възложения – както за детски играчки, така и за играчки-ключодържатели, такива с фирмени знаци и други разновидности.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*