Екозащитници призовават за завръщане към здравия начин на живот

Завръщането към нормален темп на икономическия живот може и трябва да се случи така, че „новото нормално“ да включва опазването на природата като грижа за здравето на човека – за това призовават екозащитници от Greenpeace България днес. Те отправят всоето послание чрез демонстрация в центъра на София днес.

Възстановяването от кризата трябва да е насочено към едно добро, здравословно бъдеще, в което човекът зачита и пази околната среда, защото от това пряко зависи собственото му здраве, казват активистите. Тяхното послание не случайно се разгласява именно в първата нова седмица от втория етап мерки срещу пандемията в България. Демонстрацията има за цел да привлече вниманието и към изготвения от тях доклад с предложения как това завръщане към нормалността да се случи с уважение към околната среда и човешкото здраве.

Събитието може да бъде гледано на живо (до 14 ч., а след това на запис) тук.

От организацията са подготвили и петиция в подкрепа на каузата, която може да бъде подписана тук.

Призивът е както към институциите и представителите на властта, които взимат ключови решения за нашите споделени ресурси, така и към всеки гражданин. Посланието е директна препратка към желанието на милиони души по света за възстановяване от кризата към общество, в което здравето на хората и планетата са приоритет, а не към предишното „нормално“ състояние на замърсяване, сеч, изчезване на застрашени видове и свръхпроизводство.

„Единственият възможен път за излизане от кризата е към бъдещето. Не можем да си позволим връщане към предишната „нормалност“, защото точно тази неработеща система е рецепта за криза. Обстановка, в която замърсителите не плащат за причинените щети, система, в която въглищни централи на повече от половин век изгарят отпадъци, а остатъчните въглищната шлака и пепел причиняват разливи в дворовете на хората – ….старото „нормално“ е рецепта за криза,“ каза Деница Петрова, директор на Greenpeace България.

Икономическите прогнози показват, че последиците на пандемията, причинена от Covid-19, ще бъдат дори по-тежки от тези, които се случиха по време на кризата 2008 – 2009 г. Връщането към политиката, провеждана в периода преди временното забавяне на икономиката, означава задълбочаване на климатичната и здравната криза. Като алтернатива, организацията представя препоръки за посоката на кризисните мерки, икономическите стимули, дългосрочните инвестиции и стратегическите решения, които ще помогнат икономиката ни да се възстанови с по-малко вреди за климата и околната среда и с повече ползи за хората.

Успехът, сигурността и качеството на живот на хората не могат да се основават на стремежа към непрекъснат растеж на брутния вътрешен продукт на всяка цена. Следвайки принципа, че кризата съдържа в себе си решенията, Greenpeace България отправя 20 препоръки, насочени към основните заинтересовани страни – компании, общности, институции и домакинства.

„Надяваме се, че навременните действия и решимостта да се справим с трудностите могат да превърнат този изпълнен с негативни асоциации акроним в нарицателно име за способността ни да мобилизираме идеите и ресурсите си, за да създадем положителна промяна. Дори преди да избухне настоящата криза, Нова Зеландия прие бюджет, насочен не към икономически растеж, а към увеличаване на благосъстоянието на гражданите. България може да почерпи от идеите на този добър пример“, допълва Деница Петрова.

Сред възможностите, които посочват от „Грийнпийс“ – България са:

  • Намаление на въглеродния и екологичния отпечатък от икономическите дейности.
  • Постигане на енергийна независимост, основана на възобновяеми енергийни източници, на национално и местно ниво.
  • Преминаване към безвъглеродни, кръгови и споделени икономически модели.
  • Разработване на финансови и инвестиционни мерки, които приоритизират човешкото развитие, иновациите и качеството на живот пред икономическия растеж.

Снимка на Gerd Altmann в Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*