Соларна фасада разкрива потенциала на сградно-интегрираните фотоволтаици

Една сграда със соларна фасада в центъра на Сеул разкрива колко голям е потенциалът на соларната енергия и в частност на сградно-интегрираната фотоволтаика. Сградата е наскоро реновирана и сега произвежда енергия чрез интегрираните си соларни панели насред многомилионната столица на Южна Корея.

Всъщност, сградата е централата на Hanwha – голям местен производител на соларни панели. През последните месеци постройката беше реновирана от UNStudio, без да се прекъсва нормалната бизнес дейност на екипите в нея. Промяната бе постигната чрез ефикасни строителни методи с ниско въздействие върху околната среда, които международната дизайнерска фирма нарича „реконструкция на място“. Със соларните си панели обаче сградата отправя смело послание към околния свят и изразява идентичността на компанията като амбициозен световен лидер в PV индустрията.

Разположена при индустриалната зона Чеонгйечеон в Сеул, сградата на централата на Hanwha е с площ 57 696 квадратни метра. Доксоро тя изглеждаше стара, тромава. Това не подхожда на голяма модерна компания, която е водещ доставчик на екологични технологии. Затова бе проведен конкурс за проект за реновация на фасадата по устойчив начин. Новата фасада включва хоризонтални ленти от непрозрачна ламперия и едноцветно тъмно стъкло. В нея са интегрирани соларни панели.

Реновацията черпи вдъхновение от природата и заобикалящата среда. Например, фасадата се отваря по протежение на северната страна, за да се осигури дневна светлина, докато южната фасада е по-непрозрачна, за да смекчи нежеланото слънчево греене. Отворите във фасадата и поставянето на фасадни панели също отговарят на гледките и на програмите в стаите. Соларните панели са вградени в непрозрачните панели на южната и югоизточната фасада и са под ъгъл – с цел оптимално събиране на слънчева енергия.

Снимки: Rohspace за UNStudio

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*