Птици ядат стотици частици пластмаса всеки ден

Птиците, живеещи покрай бреговете на реките, поглъщат стотици частици пластмаса всеки ден, разкри ново проучване. Учените казват, че това е първото ясно доказателство, че пластмасовите отпадъци в реките намират пътя си в дивата природа и се движат нагоре по хранителната верига.

Изследователи от Университета в Кардиф са разгледали пластмасовите замърсители, открити у птица, известна като гмуркач, която се гмурка в реките в търсене на подводни насекоми. „Тези емблематични птици поглъщат стотици парчета пластмаса всеки ден“, казва проф. Стив Ормерод от Института за изследвания на водата в университета Кардиф. „Те също така хранят и пиленцата си с този материал“.

Новото проучване, уви, не е първото с подобни изводи. Неотдавна стана ясно, че почти всички морски риби имат микрочастици пластмаса в кръвообращението си. Наред с това и много от насекомите вече са носители на микроскопични частици пластмаса.

За да достигнат до своите изводи, изследователите са направили анализ на изпражненията на птици, живеещи в близост до реки. Открили са фрагменти от пластмаси в приблизително половината от 166 проби, взети от възрастни и млади пернати, в 14 от 15 проучени места. Най-големи концентрации са регистрирани при птиците, обитаващи градски региони. Повечето частици представляват влакна от текстил или строителни материали.

Изчисленията предполагат, че гмуркачите поглъщат около 200 малки къса пластмаса на ден от насекомите, които консумират.

Снимка на Daniel Roberts от Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*