ЕБВР проучва възможностите за слънчева топлофикация в Панчево, Сърбия

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) провежда проучване за осъществимост за построяването на слънчева топлофикация в Панчево, Сърбия. Замисълът включва инсталиране на 35 000 квадратни метра поле от термални слънчеви колектори и изграждане на подземен сезонен буфер за съхранение на топлоенергията с обем 150 000 кубически метра.

Технологията позволява слънчевата топлинна енергия, събирана през летните месеци, да се съхрани и използва през зимата. С помощта на сезонния буфер топлината, излишна през лятото, се натрупва за времето, когато ще е желана – зимните студове.

ЕБВР иска да подкрепи използването на възобновяеми енергийни източници в системите за централно отопление и охлаждане във всички страни в региона на Западните Балкани, според Божан Богданович, главен мениджър на фондовете за възобновяема енергия от региона при ЕБВР. Екологичната енергия е от полза за хората, системите, качеството на въздуха и борбата срещу изменението на климата, както и за постигането на целите, с които страните от региона са се ангажирали.

„Хората вече не се съмняват дали изменението на климата е реалност и те са наясно, че енергийната ефективност и системите за централно отопление помагат да се намали въздействието му, но не искат сметките им да се повишат. Проектите, реализирани в Европа, показват, че възобновяемите енергийни източници в системите за централно отопление и охлаждане, без субсидии, могат да струват колкото – или по-малко от – тези с изкопаеми горива. Това означава, че сметките няма да се повишат, но същевременно те носят много други ползи“, казва Богданович.

Предварителен проект, разработен от австрийската компания SOLID, предвижда инсталирането на 35 000 квадратни метра индустриални соларни панели. Системата ще е с годишен капацитет 24,3 Gwh. Ще има и подземен сезонен буфер с 150 000 кубически метра работен флуид и капацитет за съхранение на енергия 1,9 GWh.

Заглавна снимка: Erik Christensen, CC-SA 3.0. Графика: Solar Energy Systems GmbH

1 коментар

  1. Нужен е мениджър от ранга на Вальо Топлото, проф. Ал. Томов или проф. Хр. Ковачки за ефективно управление на топлофикацията.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*