Светът губи старите дървета със застрашително темпо

По-старите, богати на въглерод тропически гори продължават да изчезват с плашеща скорост, сочат сателитни данни. През 2019 г. на всеки шест секунди е изчезвала стара гора с площ колкото футболно игрище, се казва в анализ на изследователи от Университета в Мериленд. Третина от тази зловеща загуба се дължи на Бразилия. Страната бе жертва на най-тежката загуба на гори от 13 години.

Освен че съхраняват огромни количества въглерод, първичните гори, където дърветата могат да бъдат на стотици или дори хиляди години, са дом на много животински видове. Сред тях са тигри и орангутани, но и редица редки видове. Затова бедата при загуба на стари лесове е голяма.

Тропиците са загубили 11,9 милиона хектара дървесна покривка, установи проучването. От тях 3,8 милиона хектара са стари, първични горски площи.

„Нивото на загуба на гори, което видяхме през 2019 г., е неприемливо“, казва Франсис Сиймор от Института за световни ресурси. „И една от причините да е неприемливо е, че всъщност ние вече знаем как да обърнем тази тенденция. Ако правителствата провеждат добри политики и прилагат закона, загубата на гори ще намалява.“

Вместо това обаче на много места изглежда, че властите са склонни да „отварят“ тези горски територии за проучвания за добив на петрол или минно дело, за комерсиално строителство и др. Също така изглежда сякаш на подобни места правителствата „толерират“ големите горски пожари.

Говорейки за загубите в Бразилия, Микаела Вайс от Global Forest Watch обясни, че има няколко „горещи точки“ на загуба на първични гори в територии, обитавани от коренно население, което е свързано с „разграбване на земя и добив“. „Тези нашествия са особено тревожни, като се има предвид, че коренните народи винаги са били едни от най-добрите пазители на горите в Бразилия и по целия свят.“

На другия край на спектъра е Индонезия, при която загубите остават на исторически ниски нива за трета поредна година. Това се дължи на решителните действия на правителството. „Редица политики в Индонезия допринесоха за тази положителна тенденция, включително засиленото прилагане на мерки за предотвратяване на горските пожари и разчистването на земи, мораториум над горските дейности с цел предотвратяване на ново разчистване за плантации с маслодайни палми и горската сеч“, обясни Лиз Голдман от Global Forest Watch.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*