Устойчиви и зелени квартали никнат по крайбрежието на Тирана

След като реши да засади 3 милиона дървета наоколо, Тирана ще се сдобие и с устойчиви зелени квартали в крайбрежната си зона. Те са проектирани от Стефано Боери Архитети – студиото, създало някои от най-впечатляващите сгради, покрити със зеленина, в света – така наречените вертикални гори. Сега италианската фирма планира цял квартал, пълен със зеленина, в столицата на Албания.

Новият крайбрежен кветал на Тирана ще е място, обитавано от около 12 000 души. Сградите ще са разпределени из 29 хектара площ край реката. Ще има жилища, търговски площи, офис пространства, училище и университет. Рендерите разкриват множество кули, както и голям брой ниски сгради – навярно жилищни.

Целият квартал ще бъде изпълнен със зеленина. Ще има дървета, храсти и растения, както и зелени покриви и обществени градини, където жителите да отглеждат своя собствена храна. Без да влиза в детайли, студиото разкрива, че ще има инсталации за добив на слънчева енергия, а в сферата на транспорта фокусът ще е върху ходенето и колоезденето.

„Благодарение на участието на агронома и ландшафтен архитект Лаура Гати голямо внимание беше отделено на зеленината и растителността, разпределени в градините, вертикалните повърхности и покривите, които се считат за жизнени пространства, способни да приемат множество растителни видове“, казва Стефано Боери Архитети. „Освен това е планирана растителност и за райони, посветени на съвместната работа и доставката на стоки, спортните съоръжения и съоръженията за развлечение, ще има висящи градини и пешеходни мостове.“

Освен това фирмата позиционира проекта като разработка, която „се справя с нуждите на хората след COVID-19“. Представител на фирмата обясни, че това следва да се разбира в смисъл, че ще предложи по-здравословна цялостна среда, с повече простор за хората и по-добро управление на замърсяването.

Подробностите са оскъдни, но се знае, че първата партида домове от новия квартал се очаква да бъде завършена в рамките на 12 месеца.

Рендери: Stefano Boeri Architetti

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*