Британците загърбват въглищата

Великобритания е на път да запише нова важна стъпка в историята си: в сряда в полунощ тя ще отбележи изминаването на два цели месеца, откакто е спряла да използва електроенергия от въглища.

Преди десетилетие около 40% от електроенергията в страната се добиваше от въглища. Когато икономиката на страната застина заради мерките за борба с коронавируса, търсенето на електроенергия спадна. Тогава Националната електропреносна мрежа свали въглищните електроцентрали от мрежата.

Четирите останали в страната въглищни централи бяха сред първите, които бяха затворени. Последният въглероден генератор бе изведен от системата в полунощ на 9 април. Оттогава не са горени въглища за електричество.

Цифрите се отнасят само за Великобритания, тъй като Северна Ирландия не в рамките на Националната електропреносна мрежа.

Събитието е знаково. Това, че страната няма нужда да използва горивото, което е било гръбнакът на електро-мрежата, е резултат от мащабните инвестиции във възобновяема енергия през последното десетилетие. Преди десет години едва 3% от електроенергията в страната идваше от вятър и слънчева енергия, което много хора смятаха за „скъпо удоволствие“. Сега Обединеното кралство има най-голямата офшорна вятърна индустрия в света, както и най-голямата вятърна електроцентрала – край бреговете на Йоркшир. Тя осигурява 5% от електроенергията в страната сега.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*