Разработват стандарти за плаващи фотоволтаици

Норвежката консултантска компания DNV GL създаде нов консорциум, насочен към определянето на стандарти и препоръчителни практики за бизнеса с плаващи фотоволтачни инсталации.

Съвместен индустриален проект „Плаващи соларни системи“ (JIP) е консорциум, който включва големи европейски енергийни компании като EDP от Португалия, френската EDF и норвежката Equinor, както и германския разработчик на проекти BayWa re, агрегат на Engie Compagnie Nationale du Rhône, британския независим производител на електроенергия Mainstream Renewable Power и норвежкия соларен разработчик Scatec Solar, наред с други. Участват още френският специалист по плаващи фотоволтаици Ciel & Terre и швейцарският доставчик на системи за закрепване Seaflex.

Проектът ще бъде свързан с изграждането на плаващи фотоволтаични системи както във вътрешни водни басейни, така и в крайбрежни води. Той ще се съсредоточи главно върху оценката на условията на „площадката“, прогнозирането на енергийния добив, системите за акостиране и закрепване, плаващите структури, разрешителните и въздействията върху околната среда. „Като не се ограничава до някаква конкретна плаваща слънчева технология, консорциумът цели да определи изискванията и насоките, които могат да бъдат приложени практически за всички плаващи фотоволтаични проекти“, обясни DNV GL.

Проект на документ с първите препоръки трябва да бъде разработен до края на тази година. Окончателната версия с проверени и утвърдени практики трябва да бъде публикувана през първото тримесечие на 2021 г.

Това не е първият опит за определяне на най-добрите практики за плаващите PV. През ноември Институтът за изследване на слънчевата енергия в Сингапур (SERIS) публикува Наръчник за плаващите системи за слънчева енергия, практическо ръководство за разработчиците на плаващи фотоволтаични проекти. Това ръководство е предназначено да помогне на разработчиците за определяне на подходящите места, предпроектните проучвания, финансирането, екологичните и социалните въпроси; поръчките и строителството, експлоатацията и поддръжката.

Няколко месеца по-рано Холандската фондация за приложни изследвания на водите – STOWA – също публикува насоки и инструменти за разработчиците на плаващи фотоволтаични инсталации. Това ръководство предоставя препоръки за осигуряване на разрешителни от съответните власти, както и за условията, при които е допустимо поставянето на слънчеви панели върху водна повърхност. То очертава възможните ефекти от плаващите системи за слънчева енергия върху водните екосистеми.

Снимка: Министерство на енергетиката на САЩ във Flickr

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*