Изхвърлени маски заливат моретата и океаните

Както се очакваше, маските за предпазване от Covid-19 се превърнаха в екологична бомба. През май френската нестопанска компания Opération Mer Propre съобщи, че е намерила маски за лице на дъното на Средиземно море. Според доклада на организацията, през последните 3 месеца има скок на „отпадъците от COVID“, включително маски, латексови ръкавици и пластмасови бутилки от дезинфектанти за ръце. За съжаление това само надгражда дългогодишния проблем с отпадъците, който съществува в последните десетилетия.

Според Екологичната програма на ООН (UNEP), над 13 милиона тона пластмасови отпадъци попадат в океаните всяка година. Организацията прогнозира, че количеството отпадъци, изхвърлени в океаните, ще се увеличи 10 пъти спрямо сегашното количество – през следващите 15 години. Все пак програмата на ООН никога не е предвиждала възникването на ситуация, при която хората по света трябва да използват маски за лице ежедневно. Пандемията усложни всички усилия, насочени към намаляване на отпадъците реките и океаните, казват еколозите.

Според Джофри Пелтие от Opération Mer Propre, на дъното на морето сред другите пластмасови отпадъци са намерени десетки маски за лице, ръкавици и бутилки от дезинфектанти за ръце. Opération Mer Propre е една от много организации, загрижени за съдбата на околната среда след пандемията на коронавируса. „Скоро във водите на Средиземноморието ще има повече маски, отколкото медузи“, заяви Лоран Ломбард от групата.

Сега Opération Mer Propre и други организации призовават за по-предпазлив подход при използването на маски за лице и други медицински инструменти. Екологичните активисти рекламират използването на маски за многократна употреба и повече миене на ръцете, вместо носенето на латексови ръкавици. Океаните и без друго са затрупани с пластмасови отпадъци от нашия нормален начин на живот – ако продължим да засипваме околната среда с медицински отпадъци, рискуваме да прдизвикаме изчезването на хиляди видове вя океана, предупреждават еколозите. По думите на Пелтие, „предвид всички налични алтернативи, пластмасата не е решението, което да ни предпази от COVID“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*