Шест държави от ЕС искат закони и финансиране за чист водород

Шест държави от Европейския съюз призоваха за създаването на ново законодателство в ЕС и увеличаване на финансирането за подкрепа на водородните технологии като нисковъглеродна технология с голямо бъдеще. Страните предлагат парите да се осигурят от фонда на блока за възстановяване от коронавируса.

Европейската комисия обеща да използва предложения от нея фонд за възстановяване от 750 милиарда евро за финансиране на технологиите за чист водород – гориво, което може да бъде произвеждано чрез възобновяема енергия и което може да замени изкопаемите горива в замърсяващите промишлени процеси. Това финансиране трябва да бъде подкрепено и със съответното законодателство, заявиха министрите на енергетиката на Германия, Австрия, Франция, Холандия, Белгия и Люксембург. В съвместна декларация те призоваха Комисията „да представи план за действие, последван от законодателни предложения, които да дадат възможност за гъвкав, подходящ за целта регулаторен подход и стимулиране на пазара на водород в следващите години“.

Според шестимата министри, трябва да бъдат заложени цели за производство на водород в страните от ЕС за 2030 г. Нужна е и система за етикетиране, която да стимулира използването на „чисти“ версии на горивото.

ЕС консумира около 8 милиона тона водород всяка година. По-голямата част от тях се произвежда от изкопаемо гориво – газ, а не от възобновяема енергия.

„В сектори като промишлеността и транспорта това е липсващото звено в енергийния преход. За да се случи той, трябва да увеличим производството и намалим цената на чистия водород“, заяви холандският министър на икономиката и енергията Ерик Вийбс.

Комисията също така трябва да оцени как газовата инфраструктура на ЕС може да бъде преструктурирана за пренасяне на водород, включително чрез реформи в законодателството на блока за енергийна инфраструктура, посочват страните.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*