Светът има 6 месеца, за да предотврати климатичната криза

Светът има само шест месеца, за да промени хода на климатичната криза и да предотврати възстановяването на емисиите на парникови газове след срива на икономиките, което би съсипало усилията за предотвратяване на климатичната катастрофа, предупреди един от най-големите енергийни експерти в света. „Тази година е последното време, с което разполагаме, за да [направим така, че да] не видим възобновяване на въглеродните емисии“, каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика.

Правителствата планират да изразходват около 9 трилиона долара в световен мащаб през следващите няколко месеца за спасяване на икономиките си от коронавирусната криза, изчислява МАЕ. Създадените през тази година пакети за стимулиране ще определят формата на глобалната икономика за следващите три години, според Бирол. В рамките на това време емисиите трябва да започнат да падат рязко и постоянно. В противен случай кризата с климата е неизбежда.

„Следващите три години ще определят хода на следващите 30 години и след това“, казва Бирол пред изданието Guardian. „Ако не [предприемем действия] със сигурност ще наблюдаваме възстановяване на емисиите. Ако емисиите се възстановят, е много трудно да се намерим начин те ще бъдат намалени в бъдеще. Ето защо настоятелно призоваваме правителствата да разработят пакети за устойчиво възстановяване“.

Емисиите на въглероден диоксид се понижиха средно със 17% през април в сравнение с миналата година, но след това отново се покачиха.

В доклад, публикуван в четвъртък, МАЕ изложи първия световен план за екологично възстановяване, съсредоточен върху реформите в производството и потреблението на енергия. Вятърната и слънчевата енергия трябва да бъдат основен акцент, съветва докладът. Наред с това важни са подобряването на енергийната ефективност на сградите и индустриите и модернизацията на електроенергийните мрежи.

Създаването на работни места ще бъде приоритет за страните, в които милиони хора станаха жертва на безработицата заради въздействието на пандемията Covid-19 и произтичащите от това блокади. Анализът на IEA показва, че насочването към зелените работни места – като модернизирането на сгради, за да станат по-енергийно ефективни, инсталирането на слънчеви панели и изграждането на вятърни електроцентрали – ще е по-ефективно решение от наливането на пари в икономиките с високи нива на въглеродни емисии.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*