Сидни преминава към 100% зелена енергия

Всички дейности на общината и общинските услуги в Сидни – включително уличното осветление, басейни, спортни игрища, депа, сгради и историческото кметство в Сидни – вече се захранват изцяло с възобновяема енергия, добивана от местни слънчеви и вятърни ферми. Преходът е част от договор на стойност 60 милиона австралийски долара.

Предвижда се чрез този подход да се пестят по половин милион долара годишно през следващите 10 години, но по-същественото е, че градът ще намали въглеродните си емисии с около 20 000 тона годишно – еквивалент на потреблението на енергия на повече от 6 000 домакинства. Градът изчислява, че по този начин градът ще постигне въглеродните си цели за 2030 г. ускорено – 70% от целите за намаляване на въглеродните емисии ще бъдат осъществени до 2024 г., тоест шест години по-рано.

„Намираме се в условията на извънредна климатична ситуация. Ако искаме да намалим вредните емисии и да развием зеления енергиен сектор, всички нива на управление трябва спешно да преминат към възобновяема енергия“, каза в сряда кметът Кловър Мур.

В споразумението за закупуване на електроенергия е записано, че ще се използва екологично чиста електроенергия от две соларни ферми и една ветроенергийна централа. Реално три четвърти от енергията за града ще бъде добита от вятър, а една четвърт – от слънчева енергия.

Интересен е фактът, че една от двете соларни ферми, които ще подават енергия за градските съобъжения, е общностен проект: соларният проект Shoalhaven се разработва в партньорство с местна общностна група – предприятие, създадено от местни граждани, което развива социално значими проекти.

От 2016 г. градската управа в Сидни инвестира в инициативи за енергийна ефективност, като например инсталиране на слънчеви и LED осветителни тела на покривите, което води до значителни икономии. Замяната на 6500 улични осветителни тела със светодиодни лампи например спестява на данъкоплатците 800 000 щатски долара годишно.

Градът също е инсталирал слънчеви панели върху над 30 от своите сгради, басейни, библиотеки и читалища, включително Пазари Сидни (8 594 панела), Andrew (Boy) Charlton Pool (85 панела), Кметство на Сидни (240 панела), Redfern Oval (211 панела), сградата на Australia Post на Кливланд Стрийт (1000+ панела), Библиотеката на Съри Хилс (32 панела), както и Международния конгресен център Сидни в Дарлинг Харбър, където функционира друга общностна соларна система.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*