Британското правителство дава по 5000 паунда за изолации на домовете

Стотици хиляди собственици на жилища ще получат ваучери на стойност до 5 000 британски лири за енергоспестяващи подобрения на домовете си, съобщи канцлерът. Схемата за безвъзмездна финансова помощ ще възлиза на 2 милиарда паунда. Парите ще се отпускат за проекти като полаганен а изолация като част от по-широк план за намаляване на въглеродните емисии на стойност 3 млрд. пауда.

Министерството на финансите заяви, че безвъзмездните средства могат да помогнат за поддържането на повече от 100 000 работни места.

В рамките на безвъзмездната помощ за „зелени“ домове правителството ще плати най-малко две трети от разходите за подобрения на дом, които спестяват енергия, съобщи Министерството на финансите.

Например, собственик на жилище в къща, която е долепена до друга сграда, или която се пада на края на етажа, може да инсталира изолация на стени и подове за около 4000 лири – тогава собственикът на жилището ще плати 1320 британски лири, докато правителството ще осигури 2680 паунда.

Схемата ще стартира през септември. Ще има опнлайн препоръки за „желателните“ мерки за енергийна ефективност, както и подробности за акредитирани местни доставчици. След като един от тези доставчици предостави оферта и работата му бъде одобрена, ще се издава и самият ваучер.

Правителството заяви, че около половината от фонда – който трябва да бъде изразходван за една финансова година – ще отиде при най-бедните собственици на жилища, които няма да трябва да плащат нищо. По-добрата изолация обаче ще може да спестява на хората средно по 600 британски лири годишно от сметките за енергия, каза Министерството на финансите.

Полагането на изолации и ремонтите на домове с цел енергийна ефективност носят тройна полза. Те водят до намаляване на битовите сметки, редуциране на въглеродните емисии (от отопление, охлаждане) и – най-важното в настоящия момент – създават хиляди работни места. Това е необходимо на страната сега, когато икономиката й е силно засегната от пандемията „коронавирус“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*