Covid-19 доведе до криза с боклуците

Пандемията засегна още една част от нашия свят: отпадъците и рециклирането. Налице е рязък скок в използването на пластмаси и найлони за еднократна употреба, а хората, останали у дома заради извънредните мерки, генерират много повече отпадъци, отчитат в индустрията.

Тъй като хората станаха по-предпазливи заради риска от зараза, продуктите за еднократна употреба се използват много повече. Много магазини, където се лансираха торби за многократна употреба, се върнаха към предлагането на еднократни торбички, като някои дори забраниха използването на чанти за многократна употреба. Кафенета като Starbucks, които бяха въвели практиката човек да използва собствена чаша, отказваха да пълнят личните чаши за кафе на клиентите. Ресторантите увеличиха използването на пластмасови опаковки.

Всичко това е довело до пик на използването на опаковки за еднократна употреба.

Наред с това повечето хора, оставайки си вкъщи, са генерирали много повече боклук от обичайното, отчитат сметоизвозващи фирми. Първите сттистики са от Асоциацията на преработвателите на твърди отпадъци в Северна Америка: тя отбеляза 20% средно увеличение на твърдите отпадъци през март и април.

Традиционното пролетно почистване, което се прави навсякъде по света, също не можа да се случи както обичайно. Базарите и благотворителните магазини бяха затворени и не можаха да осъществят обичайните покупко-продажби на употребавани вещи и домакински стоки. Междувременно много общини реагираха на сериозния недостиг на бюджет чрез орязване на своите програми за рециклиране.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*