Електрически кранове местят товарите на оживено пристанище

Пристанището на Вирджиния в САЩ планира да замени два дизелови крана, предназначени за товарене и разтоварване на кораби, с техни електрически версии. Проектът е на стойност 14 милиона долара, които портът ще получи от държавата.

Парите са част от 93,6 милиона долара, които държавата получи по силата на споразумение с Volkswagen, което сложи край на съдебното дело срещу европейския автомобилен производител след скандала „дизелгейт“. Пилотният проект на Пристанище Вирджиния ще разчита на 10 милиона долара от държавното финансиране плюс 10,1 милиона долара собствени пари, за да покрие разходите за електрическите кранове.

„Пристанището се опитва да действа цялостно в своя подход“, казва Джон Райнхарт, изпълнителен директор на пристанището, след като подчерта други стъпки, които портът предприе за намаляване на вредните емисии, включително добавянето на 26 нови товарни линии за камиони, чрез които да се намали времето за работа на празен ход на двигателите на камионите. По думите на Райнхарт, електрическите кранове ще намалят със 75 000 галона количеството дизелово гориво, използвано всяка година на пристана (290 хиляди литра).

Останалите 4 милиона долара от държавните пари ще отидат за пет изцяло електрически трактора и зарядни станции за морския терминал Ричмънд.

Усилията на пристанището са в съответствие с целта на управата портът да стане изцяло нулевовъглеродно предприятие до 2050 г.

2 коментара

  1. Интересното е по държавните обекти в България какви са статистиките / тенденциите..?

  2. Това ме хвърли във шах. Нима е възможно някъде по света все още да има кранове които не са електрически
    Въпросните сигурно са от времето на дядо ми

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*