В Сидни се гради най-високата хибридна сграда от дървен материал

Австралийската софтуерна компания Atlassian скоро ще се премести в нов офис и това ще е най-високата в света хибридна сграда от дървен материал. Това ще е приблизително 40-етажен небостъргач, който се очаква да се превърне в най-високата хибридна сграда в света след завършването си през 2025 г.

Сградата ще се намира в нововъзникващия технологичен „квартал“ на Сидни при местната Централна гара. Новата централа на Atlassian ще се захранва изцяло с възобновяема енергия, но ще се отличава с 50% по-малко въплътен въглерод в строителството и 50% по-малко потребление на енергия в сравнение с конвенционалните сгради. Тези впечатляващи цели ще станат възможни чрез използването на масивна дървесина в градежа, което спомага за значително намаляване на въглеродния отпечатък на небостъргача.

Новата централа на Atlassian ще служи като бляскава забележителност в района на Централна гара – зона, която местната власт се надява да регенерира във вид на нов технологичен бизнес-център. Очаква се сградата на софтуерната фирма да генерира 2500 допълнителни работни места. Впоследствие кулата ще побира 4000 служители на Atlassian – офис, който ще добавя почти 1 милиард долара годишно към австралийската икономика. Устойчивата сграда ще ускори постигането на целта на компанията – да работи при абсолютно нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Хибридната сграда ще съчетава масивна конструкция от дървен материал със стоманен екзоскелет, както и соларни панели, вградени в прозрачната фасада. Фасадната система, генерираща електричество, ще включва възможности за самозасенчване, за да намали нежеланото нагряване от слънчевата топлина. Изобилието от естествена светлина и кръстосаната вентилация допълнително ще помогнат за намаляване на използването на енергия.

Комфортът на потребителите ще бъде гарантиран не само от използването на дървен материал, който усещане за топлина през цялото време, но и чрез интегриране на паркови пространства. Градините на открито ще осигуряват защитени пространства, проектирани за комфорт през цялата година.

Графики: SHoP/BVN Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*