Летата могат да станат „прекалено знойни за хората“

Милиони хора по света могат да бъдат изложени на опасни нива на топлинен стрес – състояние, което може да доведе до спиране на органите. Най-често засегнати са хора, които вършат работа в тежки външни условия: фермери в парници и на полето, строителни работници по строителни обекти, продавачи на сндвичи по площади и улици и др. Не по-малко засегнати са работещите на закрито, например фабрики, където високата температура се съчетава с лошо проветрение и други вредни условия. Така глобалното затопляне е на път да ни вкара в условия, които може да се окажат „прекалено знойни за хората”.

Една от най-тежките професии в момента е тази на лекарите в отделенията за лечение на Covid-19. Лекари, медицински сстри и санитари са опаковани с маски, очила и найлонови гащеризони, а климатизацията в болниците е намалена, за да не разпространява вируса. За болниците в тропически райони например това е чудовищно изпитание за лекарите.

Топлинен стрес

Топлинният стрес настъпва, когато тялото не е в състояние да се охлажда правилно, така че неговата основна температура продължава да се повишава, достигайки до опасни нива.

Една от опасностите за работещите в подобни условия е това, че прегряването може да забави способността на човека да прави нещо, което е жизненоважно в много обласи – да взема бързи решения.

При силно прегряване може да се стигне до гадене и повръщане, до припадък, а в някои случаи е възможно и да се получи срив на вътрешни органи.

Ситуацията може да се вклоши заради използването на облекла и съоръжения, които пречат на изпотяването. Потенето е когато основната техника на тялото за премахване на излишната топлина. Изпарението на потта чрез кожата охлажда организма. Когато обаче се носят непромокаеми костюми или влажността на въздуха в околнмото пространство е висока, тогава организмът не може да се охлажда чрез потене.

Температура на мократа крушка

Температура на мократа крушка – това наименование се използва за обозначаване на температурата на околната среда, когато се вземат предвид и факторите, влияещи върху усещането за топлина: влажност, вътрешни процеси и др. С други думи, температурата на мократа крушка е мярка за реалистичното усещане за температура.

Мярката е измислена във военното дело с цел изработка на правилните насоки за опазване живота и безопасността на войниците. Например, при 29 градуса ТМК е препоръчително да се прекратят физическите натоварвания за хора, които не са аклиматизирани към съответната зона.

Климатични промени

С нарастването на глобалните температури става все по-вероятно и повишаванеотна влажността на въздуха. А това означава, че повече хора ще бъдат изложени на повече дни с опасна комбинация от топлина и влага.

Проф. Ричард Бетс от британската метеорологична служба е изработил компютърни модели, които предполагат, че броят на дните с над 32 градуса ТМК ще се увеличава. А как ще се увеличава зависи най-вече от това дали ще продължат – или ще намалеят – емисиите на парникови газове. Повишението ще означава излагане на риск за милиони хора по света, които трябва да работят в предизвикателната комбинация от екстремна топлина и висока влажност.

„Ние, хората, сме еволюирали за живот в определен диапазон от температури, така че е ясно, че ако продължим да причиняваме повишаване на температурите в световен мащаб, рано или късно най-горещите части на света …. ще станат твърде горещи за нас.“

Друго проучване, публикувано по-рано тази година, предупреди, че топлинният стрес може да засегне до 1,2 милиарда души по света до 2100 г. Това е четири пъти повече от сега.

1 коментар

  1. Така де, почваме да се страхуваме.. А какво да направим за да предотвратим тези „топли“ дни в бъдеще време нещо не се казва?!
    Ами почнете да сеете дървета храсти, нека се приемат закони и да се обяви гората за национално богатство и следващите 20 години да не може да се сече! Ей това трябва да се направи. Всеки човек трябва да засее по 2 дървета ежегодно (дали аз заради цялата фамилия или всеки поотделно – са подробности). Всичко това за 5 години ще докара и чистата вода, и чистия въздух и ще спадне проблема с „дървената мафия“ и т.н.
    ..Ама нямат „ду’пе“ народните ни представители да приемат такъв закон!!! Аз например съм посял 7 дървета вече, тази година. Всяка година сея от 5 до 15 дървета!! Всяка Божа година… !! Само чакам закона за гората да се забрани сечта и пускам дрон за да снима на село „лилавите наемници“ и да ги предавам в кметство и община (щото само в кметството не става, там си плащат .. 🙂 ). Поздрави,

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*