Инсталират соларни панели над магистрала в Австрия

В бъдеще магистралите, покрити със слънчеви клетки, ще могат да осигуряват електричество за електрическите автомобили и по този начин ще дадат важен принос за енергийния преход. Потенциалът изглежда огромен: Според соларната компания Servipier, 40 процента от швейцарската магистрална мрежа може да бъде покрита с фотоволтаични системи! Това означава 750 километра магистрали. Според компанията, соларният капацитет е в състояние да замени няколко атомни електроцентрали.

Учени по целия свят изследват теориите за магистралите на бъдещето, които ще могат да произвеждат електричество. Обсъждат се различни технологии, но засега соларните клетки над магистралите изглеждат най-познато и предвидимо. Наред с Китай, Холандия и Франция и Швейцарската конфедерация също участва в усилията: Федералната служба по пътищата “Astra” подкрепя изследователски проект за соларна магистрала в Австрия, като осигурява 600 000 франка за експеримента. Проектът се води от Австрийския технологичен институт AIT, който вече е готов с концепцията си за магистрално пътно платно, покрито със слънчеви клетки.

Освен Швейцария, Германия и Австрия също подкрепят проекта за 2,4 милиона евро. Трансграничният консорциум се занимава предимно с тестване на практическата годност за интегриране на слънчевите системи над магистралата. Предполага се, че наред с добива на електричество има и други ползи – например животът на пътищата може да бъде увеличен.

Експериментът предвижда покриването на 1,6 км. магистрала със соларни клетки. Размерите биха били огромни: над лентите предстои да бъдат монтирани 37 000 слънчеви панела. Това ще покрие годишното потребление на електроенергия на 20 000 души. Разходите? – Около 50 милиона швейцарски франка.

Търсенето на донори за изцяло частно финансирания проект обаче е трудно. През януари 2020 г. ръководителят на Servipier заяви, че набирането на капитал е по-трудно от очакваното. Първоначално строителството трябваше да започне тази година. Все още не е ясно кога ще започнат работа багерите и дали парите вече са налице.

Проектът е от огромно значение, защото ще даде отговор на много въпроси. Сред тях са особеностите на носещите конструкции, нуждата от звукоизолиращи панели, как да се използва пълният потенциал на съоръжението и др.

Снимка: zvg

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*