Полярните мечки могат да изчезнат след 80 години

През последните години темпът на топене на ледовете по полюсите нараства заради глобалното затопляне. Но намаленото количество лед застрашава полярните мечки. Доклад на CNN показва, че полярните мечки стават все по-слаби и раждат все по-малко мечета, тъй като морският лед намалява. Сега ново проучване в списанието Nature разкри, че полярните мечки могат да изчезнат до 2100 година, ако хората не сложат край на глобалното затопляне.

Според изследването, полярните мечки са доведени на ръба на изчезването заради съвременните човешки практики. Проучването показва, че ако хората продължат да отделят парникови газове в атмосферата, полярните мечки може да не съществуват след 2100 година.

Полярните мечки са най-големите сухоземни месоядни. Но оцеляването на този вид зависи от морския лед на Арктика. Полярните мечки се хранят само през арктическата зима, когато водите са замръзнали. Те използват леда, за да стоят и да ловят тюлени. Изяждайки храната си, мечките натрупват енергия под формата на телесни мазнини, за да се подготвят за лятото, когато ледът се е стопил. Ако по-топлото лятно време трае по-дълго от очакваното, полярните мечки вероятно няма да имат на какво да стоят, за да ловят плячката си.

Петер К. Молнар, един от авторите на изследването и асистент в университета в Торонто Скарбъроу, обясни, че полярните мечки използват леда, тъй като не са достатъчно добри плувци, за да могат да ловят тюлените чрез плуване. Полярните мечки не могат да се хранят, ако в Арктика няма лед.

Според проучването, най-уязвими са полярните мечки, следвани от възрастните майки. Ако зрелите мъжки хора нямат храна, те се спасяват, като се хранят с малките мечета. Като се има предвид, че полярните мечки вече раждат по-малко бебета, това поставя под въпрос вероятността да се защити потомството. Затова е от огромно значение да има лед и да има на какво да стъпват възрастните мечки, за да ловуват.

„В крайна сметка мечките се нуждаят от храна и за да имат храна, те се нуждаят от лед“, обясни Молнар. „Но за да имат лед, трябва да спрем изменението на климата.“

Снимка на skeeze в Pixabay

1 коментар

  1. Мисля че не до 80 а до 40-50 години ще изчезнат: след време като се появят електрически „дронове за по 1 -2 човека“ ще започнат излетите с платежоспособни клиенти тип „Да надникнев в живота на бялата мечка“ или „Как тюлените ловят и раждат“ … Това неименуемо ще доведе до стрес в животните, в последствие и намаляване на ражданията (както е и при хората), и след няколко годинки: НЪЦКИ .. ни мечки ни пчелички!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*