Тестват специализирани соларни панели за агроволтаика

Няколко модела соларни панели, произведени специално за агроволтаика, са в процес на тестване в Нидерландия. Те са произведени от BayWa r.e. и GroenLeven за пет пилотни проекта, което ще дадат важна информация за бъдещото развитие на технологиите за агроволтаика. В петте ферми се отглеждат различни насаждения: боровинки, касис, малини, ягоди и къпини.

Най-големият от проектите – слънчева централа с мощност 2,67 MW, разположена върху 3,2 хектара площ за отглеждане на малини, се намира в холандската община Зевенаар, близо до град Арнем.

Двете компании не разчитат на стандартни PV модули за проекта, тъй като такива продукти се считат за неподходящи за агроволтаика. „Използваме специални монокристални слънчеви панели, които са произведени по наши собствени спецификации“, казва Вилем де Ври, ръководител на проекта за AgriPV в GroenLeven. Тези специални изисквания са свързани с прозрачността, тъй като растенията под панелите трябва да получават достатъчно светлина. Същевременно навесите над тях могат да ги защитават от дъжд, градушка и студ.

„Досега създадохме два различни пилотни проекта, с два вида панели с различни нива на прозрачност“, обясни той. „С повишена прозрачност на панелите добивът на реколтата значително нараства.“

GroenLeven използва панели от стъкло от 260 W, които тежат повече от своите „нормални” колеги, приблизително 35 кг. на панел. „Нанесохме сравнително дебели слоеве от стъкло, за да сме сигурни, че панелите ще удържат всякакъв тип време“, добави Де Ври.

Оказва се, че панелите осигуряват „пасивно охлаждане“, което може да е добре дошло в знойно време. Напичането от слънцето се намалява, а същевременно се получава леко течение под навесите.

По отношение на добивите се очаква резултатите да са различни и много показателни. Някои култури толерират лекото засенчване и даже растат по-добре в подобни условия. Това означава, че при някои от проектите може да се наблюдават по-високи добиви и подобрено качество. В други случаи добивите може да намалеят за сметка на по-доброто качество.

И в двата случая обаче фермерите ще могат да се възползват от вторичен източник на приходи от една и съща земя.

Снимка: GroenLeven

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*