„Газпром“ ще започне да произвежда чист водород

Руският газов гигант „Газпром“ ще започне да произвежда „чист“, тоест нулевоемисиен водород в началото на 2024 г. съгласно нов правителствен план за развитие на водородна икономика.

Планът предвижда Газпром да изгради и да започне да изпробва турбина с метан и водород през следващата година, а до 2024 г. ще изследва и различни други приложения на водорода като гориво: за захранване на газови котли и газови турбини, а също така и като гориво за превозни средства.

Газпром няма да е единственият прозиводител, който ще участва във водородния преход. Росатом също предвижда да започне да изпитва водорода като гориво за влакове през 2024 г. Най-голямата руска частна газова компания Новатек също е заинтересована да участва в инициативите за развитие на водородните системи.

Правителственият план, който съдържа всички тези проекти, е „пътна карта за бъдещето“, където водородът ще присъства по-силно в експортния микс на Русия в отговор на променящите се нагласи към изкопаемите горива в много части на света, които се явяват големи енергийни пазари.

Засега подробностите относно водородната пътна карта, която се обсъжда в руското правителство, са оскъдни.

В допълнение към имената на първите компании, които започват работа по водородни проекти, пътната карта препоръчва до края на годината правителството да разработи концепция за развитието на руския водороден сектор, заедно със стимули за пилотните проекти, включващи водород. От следващата година правителството трябва да измисли и начини да стимулира износителите на водород, както и купувачите на горивото на вътрешния пазар, съобщават руските медии.

Водородът е най-новото гориво на световния енергиен пазар. Тъй като технологиите за производство на водород се развиват, което прави процеса все по-евтин и по-евтин, съветът по водород в Русия очаква, че до 2050 г. водородът може да съставлява около 18 процента от глобалното потребление на енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*