Който се грижи за природата, да носи маска за многократна употреба

Маските за многократна употреба намаляват риска от инфекция с Covid-19 и същевременно намаляват пластмасовите отпадъци, подчертават природозащитници.

В ситуацията, в която обществеността е призована към носене на маски на закрито, малцина се замислят къде отиват маските, които изхвърляме след използване за едва някой и друг час. Но всяка от тях добавя още и още към постоянно растящата планина от пластмасови отпадъци, които са заринали планетата ни. Голяма част от тази планина са вещи за еднократна употреба.

Експерти от Световната здравна организация (СЗО), Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и други организации са заключили, че – когато се комбинират с физическа дистанция и редовно миене на ръцете, многократните маски са ефективни за ограничаване на разпространението на вируса. Освен това маските за лице за многократна употреба, направени от удобен и дишащ текстил като памук, могат да бъдат произведени лесно, могат да се перат и представляват много по-малък риск за околната среда и дивата природа, според Greenpeace.

Ако всеки човек носи по една маска за еднократна употреба всеки ден в продължение на една година, това би могло да създаде десетки хиляди тона отпадъци -при това потенциално заразени. Към това не бива да забравяме и ролята на найлоновите опаковки, с които се продават маските за еднократна употреба.

Вече има съобщения, че водолази в южната част на Франция и в Хонконг са открили пластмасови маски за еднократна употреба и ръкавици по морските дъна. В Челмсфорд, Есекс, млада чайка беше открита от RSPCA с възпалени и подути крака, увити в пластмасова маска за еднократна употреба, миналия уикенд.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*