САЩ набляга на геотермалната енергия

Когато става дума за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), най-често чуваме да се говори за вятърна енергия и вятърни турбини, термални соларни панели, фотоволтаични модули, а по-рядко за водородни горивни клетки и други технологии. Най-малко обаче се говори за геотермалната енергия – жегата в земята под краката ни е колосален източник на енергия.

Тези дни щатското министерство на енергетиката обяви, че ще гарантира по-голямата част от заем на стойност близо 100 милиона долара за „Геотермална енергийна компания Невада“ за неин проект в Блу Маунтин. Когато бъде завършен, той ще може да осигурява 49,5 мегавата енергия за североизточната част на Невада.

САЩ е водеща в производството на геотермална енергия в света, генерирайки над 3 хил. мегавата годишно, твърдят от енергийното ведомство на САЩ. Подкрепата им за проекта в Невада не е първата стъпка от този вид. Седмица по-рано енергийното министерство осигури гаранции за заем на стойност 102 милиона долара за US Geothermal Inc., която ще гради 22-мегаватов геотермален завод в Орегон.

Докато правителството се опитва да се справи с екологичната катастрофа в Мексиканския залив, очевидни са причините за все по-големите инвестиции в подкрепа на развитието на геотермалните ресурси. Те са ценово най-ефективен възобновяем източник, според изследванията на Университета в Ню Йорк, а според учените от Северозападния университет в САЩ това е източникът на енергия, който най-малко хаби използваеми земни терени.

Производството на геотермална енергия изисква големи първоначални инвестиции. Различни оценки сочат, че за стартиране на проект са необходими 30-40 милиона долара. Особено скъпа е дейността по издълбаването на кладенците, а в същото време не е сигурно, че един кладенец ще може да осигурява енергия дългосрочно.

Въпреки високите първоначални разходи обаче геотермалната енергия е „спящ гигант“ в областта на ВЕИ. Много страни по света разполагат с огромен енергиен потенциал, намиращ се под земната повърхност, който би могъл да намали зависимостта им от изкопаемите горива. С особена сила това се отнася за държави, разположени по територии а вулканична дейност като Япония и Индонезия например. Огромен геотермален потенциал имат и страни с многобройни горещи минерални извори, какъвто е случаят и в България.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*