Очаква се глобалното затопляне да надхвърли 1,5°C

Глобалното затопляне се ускорява доста повече и ще надскочи препоръчителния лимит от 1,5 градуса по Целзий. Ново проучване, публикувано в Reviews of Geophysics, заключава, че абсолютният сценарий за „най-добрия случай” сега е с около 1 градус по-висок, отколкото учените смятаха по-рано.

Учените отдавна обсъждат колко точно ще се загрее планетата до края на века. Общият консенсус беше, че затоплянето ще е с 1,5 до 4,5 градуса по Целзий – спрямо предииндустриалните времена. Новото проучване обаче затяга този прозорец: от 2,6°C до 4,1°C.

Двадесет и пет учени по целия свят са работили заедно по анализа, довел до тази прогноза. Те базират изследването си на текущите тенденции на затопляне, данни от древния климат и най-актуалното разбиране на факторите, които могат да забавят или ускорят климатичните промени. След като са проучили всички данни, международните експерти са коригирали долния диапазон, отбелязвайки, че температурата вече е с 1,2°C над прединдустриалните нива. Ако нивата на емисиите продължат да се покачват, атмосферният въглероден диоксид може лесно да се удвои преди 2100 година.

Дори ако глобалното затопляне достигне средната точка на диапазона при 3°C, човечеството ще има колосален проблем. Това ще бъде еквивалент на опустошителен пожар за планетата, заяви Кейт Марвел, физик от Института за космически изследвания на Годард от НАСА и Колумбийския университет.

„Основното ни послание е, че – за съжаление – вече не можем да очакваме, че късметът ще ни спаси от изменението на климата“, каза Рето Ръгути, професор по климатична физика в Института за атмосферни и климатични науки на ETH в Цюрих. „Хубавото е, че до известна степен стеснихме обхвата на бъдещото дългосрочно затопляне. Лошото е, че вече не можем да се надяваме или твърдим, че проблемът просто ще изчезне магически.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*